Valentijn Van Lanscroon

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Sculptor from Mechelen
Opgooien van Opsinjoorke

Valentijn (ook gespeld Valentyn) Lanscroon (of veelal Van of Van den of Van der Lanscroon / Lantscrone / Landscrone) was een 17e-eeuwse beeldhouwer te Mechelen. Er is niet direct geweten waar of wanneer hij geboren werd of stierf, al gebeurde dit laatste wellicht in Londen want daar naartoe was zijn zoon, de Mechelse beeldhouwer Gerard (Van) Lanscroon hem gevolgd.

Oeuvre[bewerken]

Mechelen

Specifieke beeldhouwwerken van Valentijn Van Lanscroon zijn niet gekend. Zijn naam dook echter wel op in het “Livre des Apprentis” van de Mechelse Sint-Lucasgilde.[1]

Valentijn Van Lanscroon was in Mechelen wel gekend van het beeldhouwen van de eerste Opsinjoorpop (1647).

De ware historie van Opsinjoorke (Opsignoorke), volgens de Vlaamse verhalenbank [2]

Vroeger kregen de mannen op zaterdag hun loon. Veel mannen gaven al het geld onmiddellijk uit, waardoor hun vrouw niets meer had en haar beklag moest gaan doen bij de rechtbank. De man werd dan veroordeeld om omhoog te worden gegooid door vier dragers die het recht hadden om onderweg, op kosten van die man, hun dorst te lessen. Op de duur werden de dragers het beu, waardoor de man in kwestie al een keer naast het laken belandde.

In 1648 heeft Van Lanscroon een pop gemaakt, die in plaats van de beklaagde omhoog werd gegooid. De man moest dan tussen twee politieagenten rondstappen. De mensen noemden die pop altijd “Vuilen Bras” of “Vuilen Bruidegom”.

Dendermonde

De naam van Valentijn Van Lanscroon dook ook op in de archieven van Dendermonde. Hier beeldhouwde hij de stadsreus Mars voor de Sint-Andriesgilde (1648)[3] en was hij verantwoordelijk voor het maken van een Rad van Avontuur.[4] Beide elementen werden meegenomen in de Dendermondse ommegangen en festiviteiten.[5]

JCI

In 2006 werd tijdens het galabal van 30 jaar JCI Mechelen een Valentijn Van Lanscroonprijs uitgereikt.[6]

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]