Tivoli

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Castle and public park, also an adjacent neighbourhood, in Mechelen
Tivolikasteel

Bezig met het laden van de kaart...

Het kasteeldomein Tivoli te Mechelen werd vanaf 1978 een stadspark van inmiddels nog 12 hectare met in het laat-classicistische kasteel sinds 1991 een taverne-restaurant. Het park is met de kinderboerderij bij het eertijdse koetshuis gratis toegankelijk. Men kan er rustig wandelen rondom de vijver met bruggetje, binnen en buitenom de kasteelgracht, tussen eeuwenoude en ongewone bomen; men vindt er een tempeltje in Romeinse stijl, romantische hoekjes, grasperken en een geurende rozen- en kruidentuin. Medio het tweede decennium van de huidige eeuw werd voorbij de gerestaureerde serres bij een speeltuintje een eetcafé geopend in het relatief verre voormalige hovenierswoninkje binnen het domein. Dit is echter dicht bij twee secundaire toegangen vanuit de woonbuurt Tivoli.

Situering[bewerken]

Het park ligt ten oosten van de Antwerpsesteenweg en de Vrouwvliet vormt de zuidelijke grens. Van de oostelijk gelegen woonwijk nabij de Liersesteenweg ontstond het noordwaartse deel in de jaren 1980 en volgende na gedeeltelijke verkaveling van het Tivolidomein; men noemt dit wel eens de buurt(eenheid) Tivoli. Hiervan gescheiden door het ruime Otterbeekspeelplein, ligt noordwestelijk nagenoeg geheel buiten het oorspronkelijke domein de buurteenheid Otterbeek, een al in 1955 ‍–‍'60 door de sociale huisvestingsmaatschappij Mechelse Goedkope Woningen (inmiddels Woonpunt Mechelen) opgetrokken woonwijk.

Geschiedenis[bewerken]

Na een bezoek aan Rome en de Villa d'Este in het nabijgelegen stadje Tivoli, besloot de Mechelse brouwer Corneel Scheppers (1768 ‍–‍1841) op een tot dan gewone landbouwgrond als buitenverblijf een landhuis te bouwen met vijver en ringgracht en daarbuiten serres alsook bij de Antwerpsesteenweg een portierswoning. Zijn zoon Victor, die bekend zou blijven als monseigneur Scheppers, gaf al in 1835 in dit 'Hof van Scheppers' (dat hij achteraf erfde) evenals in een door Corneel uitgerust huis in de Begijnenstraat les aan buurtjongeren.[1]

Het domein werd in 1877 gekocht door Martin François Louis Van Diepenbeeck, die (zoals zijn voorvaderen sinds 1629) bier brouwde aan de Varkensstraat (als ook zijn nazaten onder meer 'Supra' van Chevalier Marin). Het 'Goed van Van Diepenbeeck', met de in 1890 gebouwde hovenierswoning en koetshuis, de uitbreidingen door zoon Louis in 1904 en 1922 van het landhuis, de oorspronkelijke stijl volgend, tot kasteel en de verlegde gracht, bleef nog (in vrouwelijke lijn) in de familie tot de stedelijke aankoop in 1978.

In 1996 werd het kasteel geklasseerd als monument en ook het omringende park met bijgebouwen beschermd als stadszicht. Het kasteel omvat een oranjerie, een brasserie, een restaurant en een aantal zalen, die geschikt zijn voor communie- en trouwfeesten maar ook voor zakenlunches, vergaderingen en seminaries. In 2013 werd het in concessie gegeven aan zakenman Nail Kurum (bekend als bestuurslid bij Racing Mechelen) die er, naast een ontmoetingsplaats voor zakenlui en evenementen, ook kunstenaars wou onderbrengen om hun werk te exposeren.(bron?)

Varia[bewerken]

  • Het door Louis Neefs ontworpen kunstwerk ‍'Klokken in de wind'‍, dat ten gevolge zijn onverhoedse dood pas te zijner gedachtenis nabij de kasteelvijver opgericht was, werd medio 2020 omwille van asbest weggehaald terwijl de Stad nog geen budget voorzag voor een beloofde vervangende creatie in de binnenstad.[2]
  • Jaarlijks biedt het Tivolipark ruimte voor het mondiaal weekendfestival ‍'Ottertrotter'‍.
  • Het park met de kinderboerderij werd de thuisbasis van ene Kadodder, een guitig, gevleugeld figuurtje dat de waarden van het park symboliseert: respect en liefde voor de natuur, het milieu en het leven in al zijn facetten. Het speelse eekhoorntje Spotter gidst avontuurlijke kinderen vanaf 7 jaar langs zijn Spotterpad door het bos.

Contact[bewerken]

Filmlinks[bewerken]

Kadodder opent boerderijpad in Tivoli Mechelen
Een dagje Tivoli Mechelen


Kasteel Tivoli Mechelen
Op zoek naar het monument van Louis Neefs


Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  1. Onderwijs en apostolaat. Monseigneur Scheppers. Broeders van O.-L.-V. Van Barmhartigheid. Nagezien 2020-03-30.
  2. Vansina, Wannes. Stad laat kunstwerk Louis Neefs afbreken: 'Er zit asbest in'. Het Laatste Nieuws (2020-05-29). Nagezien 2020-05-31.

Voetnoten[bewerken]