Tichelrij

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Riverside street in the inner city of Mechelen
De Tichelrij met Dijle

De Tichelrij in de binnenstad van Mechelen is een Dijlekade. Deze woonstraat verbindt de Dobbelhuizen met de Persoonshoek, waar de Kraanbrug erop uitkomt. Vermits de straat slechts langs één zijde bebouwbaar is, lopen de huisnummers onpaar en paar continu door.

Geschiedenis[bewerken]

Op de hedendaagse Vismarkt na, is de 13e-eeuwse Tichelrij de jongste aanlegkade van de historische Mechelse haven.[1] In 1292 was er al een 'tichelrie', een productieplaats met oven waarin tegels gebakken werden.[2] De steenbakkerij bevond zich nabij de Dobbelhuizen. Tegels konden eventueel als pannen dienen, wat weinig gebruikelijk geweest was maar in 1268 had Wouter VII Berthout samen met de schepenen en de gemeenteraad het brandpreventiebesluit genomen, dat voortaan de huizen binnen de vesten slechts met tichelen of schaliën mochten bedekt worden.[3]
In 1361 werden Mechelse tegels onder meer te Schoonhoven benut. Mechelaars baatten groeven van witte steen uit te Affligem, Steenokkerzeel en Zaventem. De steen werd ook tot kalk gebrand. Bijvoorbeeld te Brugge kwamen Mechelse kalkschepen toe, vooral in de jaren 1470.

In de 14e en 15e eeuw had de abdij van Aulne een refugie op de locatie van recentere huizen nrs. 3 en 4, nabij het oostelijke uiteinde.[4]

Bezig met het laden van de kaart...

Tichelrij (Mechelen)

Varia[bewerken]

  • In juni 2018 werd, dankzij de inzet van buurtcomité Rondom ’t Veer, de unieke tegelmozaïek op de Tichelrij bewaard voor het nageslacht. In Mechelen zijn nog weinig verwijzingen naar wat de Expo 58-architectuur wordt genoemd.(bron?)

Galerij[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  • Tichelrij (ID: 13765). De Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed. Onroerend Erfgoed (Vlaamse Overheid). Nagezien 2013-07-13.
  1. Paumen, Dries. Historische inleiding. Studie van de structuren en het aardewerk van Site ‘De Noker’ (werkput 2) te Mechelen. Het Godshuis van de Heilige Drievuldigheid: de kapel en haar directe omgeving.. ethesis, Universiteit Gent (2003-06). Nagezien 2013-07-13.
  2. Tegelrie. Instituut voor Nederlandse Lexicologie. Nagezien 2013-07-13.
  3. David, J.. Geschiedenis van de stad en de heerlykheid van Mechelen p. 66-67. 'Imprimi potest' door P. F. X. De Ram, rector Univ. van Leuven, 1854.
  4. Mechelen binnenstad (ID: 26655). De Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed. Onroerend Erfgoed (Vlaamse Overheid). Nagezien 2013-07-13.

Voetnoten[bewerken]