Theodoor Verhaegen

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Sculptor from Mechelen
Theodoor Verhaegens kansel uit 1746,
Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijkkerk

Theodoor Verhaegen, geboren te Mechelen op 4 juni 1700 en er overleden op 21 april 1754, was een beeldhouwer.

Theodoor, een schrijnwerkerszoon,[N 1] werd opgeleid tot beeldhouwer door Jan Frans Boeckstuyns. Later werkte hij te Antwerpen samen met Michiel van der Voort (of Vervoort) de oude(re), Jan Claudius (of Jean-Claude) De Cock en Willem Ignatius Kerricx ‍(en) en in 1720 bleek hij te vinden in het Brussels atelier van Pieter-Denis Plumier. Na diens overlijden in 1721 kwam Verhaegen terug naar zijn geboortestad.

In de kerk van de Onze-Lieve-Vrouw-van-Leliëndaalpriorij assisteerde hij Michiel van der Voort de oude ‍(en) bij de overvloedig gesculpteerde preekstoel, welke in de 19e eeuw naar de Sint-Romboutskathedraal verhuisde. Kenmerken van deze eikenhouten kansel uit 1723 werden duidelijk zichtbaar in Verhaegens eigen werken, waaronder ook preekgestoelten.

Oeuvre[bewerken]

Button2.jpg
Dit hoofdstuk wacht op invulling.
Zie bijvoorbeeld Bronnen: Van Ackere


Literatuur[bewerken]

  • Poupeye, Camille. Théodore Verhaegen – sculpteur Malinois du XVIIIe siècle. Van Oest, Bruxelles & Paris (1914).

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]

  1. Hoewel beeldhouwers in hout tot het ambacht van schilders en beeldsnijders zouden behoord hebben, liet de ons heden als zulke beeldhouwer gekende Thomas Hazart in 1601 (bijna een eeuw voor Theodoor Verhaegens geboorte) zich in een notariële akte deken van de schrijnwerkers noemen. — Bron:
    Lezing 'Het Thomas Hazart dilemma' door F. van der Jeught in het auditorium van het Koninklijk Atheneum Pitzemburg voor de stadsgidsen (op 7' ‍35' ‍' ‍); opname en op 2013-11-25 publicatie op YouTube: R. Van Poele. Nagezien 2019-02-18.