Thaborstraat

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif A street in the inner city of Mechelen

Bezig met het laden van de kaart...

Thaborstraat (geel)

De Thaborstraat in Mechelen is een smalle gebogen straat van de Melaan naar 't Veer en de Nieuwe Beggaardenstraat. Motorvoertuigen dienen de tegengestelde richting te volgen.

Geschiedenis

Tot 1982 heette deze straat 'Molenstraat', naar de windmolen die vroeger in de buurt stond op de zogenaamde 'Molenberg' (welke al veel eerder herdoopt werd tot 't Veer). De huidige benaming is afkomstig van het voormalige Thaborklooster op de hoek met de Melaan, dat samen met de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Engelenschool eertijds de noordelijke straatwand uitmaakte.

Dit laatste instituut was er vanaf 1696 gevestigd, als in 1676 door Catharina Peremans gesticht tehuis voor weesmeisjes; het complex werd uitgebreid met refter en slaapzaal in 1700. Na verhuizing in 1808 naar de Schaalstraat, werden de oude gebouwen vanaf 1810 tot 1836 heringericht als armenschool, bestuurd door de Zusters van Liefde; tussen 1838 en 1844 werden ze achtereenvolgens gebruikt als bejaardentehuis en jongensschool onder bestuur van de Broeders van Liefde. De broeders van Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid kochten ze in 1859 voor het naar hun stichter genoemde Scheppersinstituut.

Gebouwen

Op 40 meter bij de Nieuwe Beggaardenstraat na, beslaat het Scheppersinstituut inmiddels die ganse noordelijke straatkant.

De overige bebouwing wordt gekenmerkt door doorsneegevelarchitectuur uit de 19e en 20e eeuw, namelijk meestal eenvoudige rijhuizen van het enkelhuistype: twee tot drie bouwlagen en dito traveeën met getoogde of rechthoekige muuropeningen, onder meer nummer 1-3-5: een huizenblok met gecementeerde voorgevels onder zelfde kroonlijsthoogte. Het pand op nummer 83 (?) heeft wel een oudere kern, getuige de verankeringen, de steigergaten en sporen van voormalige kruiskozijnen.

Galerij

Bronnen

Voetnoten