Olivetenvest: verschil tussen versies

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
5 bytes toegevoegd ,  26 jan 2019 10:10
k
Aanvullingetje.
k (fiks typo)
k (Aanvullingetje.)
De '''Olivetenvest''' te [[Mechelen]] is het deel van de [[R12|kleine ring]] tussen de [[Koningin Astridlaan]] en de [[Guido Gezellelaan]]. Die werden door de [[Winketbrug]] verbonden tot haar rol was overgenomen door het viaduct. Bij de tunnel daaronder tussen de [[Winketkaai]] en de binnenstadwaartse straat [[Dijle (straat)|Dijle]], verbergt het op de [[Dijle (rivier)|Dijle]]kade verhoogde plantenperk het voormalige zuidelijke bruggenhoofd. Bij de voet van het viaduct is het kruispunt met de [[Battelsesteenweg]] en de [[Adegemstraat]] de locatie van de eertijdse [[Brusselpoort#Twaalf stadspoorten|Adegempoort]].
 
De vest is genoemd&#8202;&zwj;<span style="white-space:nowrap;"><ref group="N">Het Stadsarchief publiceerde een [http://stadsarchief.mechelen.be/straatnamen-historiek (Excel)lijst straatnamen] met bij de naam Olivetenvest "Sinds 1851 (Index [[Willem Van Caster|Van Caster]] pag. 295)". {{SITENAME}} kon op het internet geen voorgaande benaming vinden noch een oudere plattegrond met een naam bij die vest. Mogelijk is 1851 het vroegste jaartal waarvan de archivaris enigerlei naam voor die vest had gevonden, hoewel die al veel langer zo kan heten.</ref></span> naar het eeuwenoude [[Olivetengodshuis]] in de driehoek gevormd met een kort eindje straat Dijle en de [[Kattenberg]] en met de [[Olivetenstraat]]. Bij de laatste eeuwwisseling bejaarde Mechelaars konden zich de aan de er opgenomen oude mannen te danken volkse straatnaam ''&zwj;'Pekesvest'&zwj;'' herinneren en de hierop in hun jongere tijd jaarlijks gehouden ''&zwj;'Pekeskermis'&zwj;''.
 
Na de afbraak van het godshuis verscheen daar rond 1960 het in de stad vroegste appartementenblok van 8 verdiepingen — naar Mechelse woonkenmerken hoogbouw. Eveneens aan deze vest bevinden zich het ''Olivetenhof'', ''&zwj;'t Echt Mechels Theater'' en de studio's van ''[[Radio Reflex]]''.
Controleur, emailconfirmed, phantom
18.774

bewerkingen

Navigatiemenu