Lemmensinstituut: verschil tussen versies

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
492 bytes toegevoegd ,  22 nov 2007 17:18
geen bewerkingssamenvatting
 
==Beschrijving==
Het '''Lemmensinstituut''' werd in 1879 opgericht in '''[[Mechelen]]''', de '''Stad van de [http://nl.wikipedia.org/wiki/Aartsbisschop Aartsbisschop]''', waar reeds een '''Orgel- en Beiaardschool''' bestond. De '''Belgische Bisschoppen''' wilden de '''Kerkmuziek''' opwaarderen en deden een beroep op '''[http://nl.wikipedia.org/wiki/Jacques-Nicolas_Lemmens Jacques-Nicolas Lemmens]''' (1823-1881), een '''Vlaamse Orgelleraar''' aan het '''Conservatorium van Brussel'''.
 
Later werd '''Edgar Tinel''' (1854-1912) directeur. Hij verruimde het '''Opleidingsmodel''' van het loutere '''Orgelspel, Gregoriaanse Muziek en Koormuziek''' naar '''Muziektheorie, Koordirectie en Compositie'''.
 
In 1968 verhuisde men naar '''Leuven'''. In de periode na het '''[http://nl.wikipedia.org/wiki/Tweede_Vaticaans_Concilie Tweede Vaticaans Concilie]''', waarbij '''Latijnse Gezangen''' werden omgezet naar '''Nederlandstalige Kerkmuziek''', speelde het Lemmensinstituut een inspirerende rol. Men zocht ook meer aansluiting bij de '''Officiële onderwijsstructuur''' en alzo kon men in 1971 een '''Kunsthumaniora''' beginnen. De titel '''Laureaat van het Lemmensinstituut''' werd gelijkgesteld met de '''Eerste Prijs van een Muziekconservatorium'''.
 
De '''Studie van de Kerkmuziek''', die in de '''Wereldse Conservatoria''' weinig aan bod kwam, kwam op een '''Hoger Niveau'''. Anderzijds werd de blik van het Lemmensinstituut verruimd naar '''Niet-Kerkelijke Muziek'''. Zo kwam er ook een '''Lerarenopleiding in de Muziek''' bij, niet alleen om '''Muziekleraars''' op te leiden, maar belangrijker nog om de '''Muziekpedagogiek''' een '''Wetenschappelijke Grondslag''' te geven.
==Edgar Tinel==
'''Edgar (Pierre Joseph) Tinel''' (27 maart 1854 - 28 oktober 1912) was een '''Vlaamse Pianist en Componist'''.
Hij werd geboren in '''Sinaai-Waas''' en stierf in '''Brussel'''. Na zijn studies aan het '''Koninklijk Conservatorium van Brussel''', bij '''Brassin (Piano) en Gevaert (Compositie)''', startte hij zijn carrière als '''Virtuoos'''. Snel kwam '''Compositie''' hiervoor in de plaats. In 1877 kreeg hij de Belgische '''[http://nl.wikipedia.org/wiki/Prix_de_Rome Prix de Rome]''' voor zijn '''Cantata Klokke Roeland'''.
 
In 1881 volgde hij '''Jacques-Nicolas Lemmens''' op als directeur van het '''Mechels Instituut voor Religieuze Muziek''', het latere '''Lemmensinstituut'''. Hij werd aangesteld als '''Inspecteur voor Muziekonderricht''' in 1889, werd '''Professor aan het Brussels Conservatorium''' voor '''[http://nl.wikipedia.org/wiki/Contrapunt Contrapunt] en [http://nl.wikipedia.org/wiki/Fuga Fuga]''' in 1896 en '''Directeur''' aan het einde van 1908.
 
==Varia==
In Mechelen is er een '''[[Edgar Tinellaan]]'''.
==Adres/Contact==
==Externe Links==
*[http://www.lemmens.be/ Lemmensinstituut]
*[http://users.skynet.be/ovo/EdgarTinel.html Uitgebreide Biografie Edgar Tinel]
 
==Galerij==
<gallery>
Afbeelding:...|'''...'''
Afbeelding:...|'''...'''
Afbeelding:...|'''...'''
</gallery>
 
{{kaart}}
 
[[Categorie:Scholen]]
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu