Lemmensinstituut: verschil tussen versies

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
173 bytes toegevoegd ,  22 nov 2007 17:02
geen bewerkingssamenvatting
 
 
==Beschrijving==
Het '''Lemmensinstituut''' werd in 1879 opgericht in '''[[Mechelen]], de stad'''Stad van de aartsbisschopAartsbisschop''', waar reeds een orgel'''Orgel- en beiaardschoolBeiaardschool''' bestond. De '''Belgische bisschoppenBisschoppen''' wilden de kerkmuziek'''Kerkmuziek''' opwaarderen en deden een beroep op '''Jacques-Nicolas Lemmens''' (1823-1881), een '''Vlaamse orgelleraarOrgelleraar''' aan het conservatorium'''Conservatorium van Brussel'''.
 
Later werd '''Edgar Tinel''' (1854-1912) directeur. Hij verruimde het opleidingsmodel'''Opleidingsmodel''' van het loutere orgelspel'''Orgelspel, gregoriaanseGregoriaanse muziekMuziek en koormuziekKoormuziek''' naar muziektheorie'''Muziektheorie, koordirectieKoordirectie en compositieCompositie'''.
 
In 1968 verhuisde men naar '''Leuven'''. In diede periode na het 2e'''Tweede Vaticaans concilieConcilie''', waarbij '''Latijnse gezangenGezangen''' werden omgezet naar '''Nederlandstalige kerkmuziekKerkmuziek''', speelde het Lemmensinstituut een inspirerende rol. Men zocht ook meer aansluiting bij de officiële'''Officiële onderwijsstructuur.''' en Zoalzo kon men in 1971 een "kunsthumaniora"'''Kunsthumaniora''' beginnen,. en werd deDe titel "'''Laureaat van het Lemmensinstituut"''' werd gelijkgesteld met de "eerste'''Eerste prijs"Prijs van een Muziekconservatorium. De studie van de kerkmuziek die in de "wereldse" conservatoria weinig aan bod kwam, kwam dus op een hoger niveau; anderzijds werd de blik van het Lemmensinstituut verruimd naar niet-kerkelijke muziek. Zo kwam er ook een lerarenopleiding in de muziek bij. Niet alleen om muziekleraars op te leiden, maar belangrijker nog om de muziekpedagogiek een wetenschappelijke grondslag te geven'''.
 
De '''Studie van de Kerkmuziek''', die in de '''Wereldse Conservatoria''' weinig aan bod kwam, kwam op een '''Hoger Niveau'''. Anderzijds werd de blik van het Lemmensinstituut verruimd naar '''Niet-Kerkelijke Muziek'''. Zo kwam er ook een '''Lerarenopleiding in de Muziek''' bij, niet alleen om '''Muziekleraars''' op te leiden, maar belangrijker nog om de '''Muziekpedagogiek''' een '''Wetenschappelijke Grondslag''' te geven.
 
==Edgar Tinel==
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu