Stadhuis: verschil tussen versies

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
1.102 bytes toegevoegd ,  12 jul 2008 10:33
geen bewerkingssamenvatting
==Gevelpartij==
[[Afbeelding:oudstadhuis.jpg|thumb|'''Het Stadhuis in de 19e Eeuw''']]
Na het '''[[Schepenhuis]]''', dat nu een '''museum''' herbergt, en huis '''[[De Beyaert]]''', gekend door de '''Mechelaars''' als het huidige '''postgebouw''', verhuisde het stadsbestuur naar het huidige stadhuis op de '''[[Grote Markt]]'''. Het Mechelse Stadhuis neemt een volledige zijde van de Grote Markt in en bestaat eigenlijk uit '''drie aan elkaar grenzende gebouwen'''.
Het huidige '''Stadhuis''' in '''[[Mechelen]]''' bestaat uit drie delen.
 
In het meest linkse gedeelte van het stadhuis bevindt zich het '''Paleis van de [[Grote Raad]]'''. '''[[Keizer Karel V]]''' gaf opdracht om het te bouwen en zijn beeldtenis staat '''boven de deur van het balkon'''. Dit paleis werd ontworpen in 1526 door '''[[Rombout Keldermans II]]''', maar de bouw ervan werd al vlug '''stilgelegd'''. Tussen de al opgetrokken muren bouwden enkele Mechelaars hun '''huisjes'''. Het is pas in '''1910''' dat men de bouw van het Paleis voltooide.
Het meest rechtse, barokke gedeelte dateert uit de 17e eeuw, met een zogenaamde '''Spaanse Gevel'''.
 
Het middenste gedeelte, het '''Belfort''', dateert uit de '''14e eeuw'''. Oorspronkelijk waren de plannen om er een kopie van het '''Belfort van Brugge''' te maken, met '''Toren''' incluis. Maar aangezien er reeds een grote toren stond op de '''[[Sint-Romboutskathedraal]]''', heeft men geen toren gebouwd. Rond die tijd had de '''bliksem''' ingeslagen in de '''[[Zandpoort]] (een opslagplaats voor buskruit)''' waardoor de Stad '''[[Mechelen]]''' voor de helft was weggeblazen. De gelden voor een mogelijke bouw van een belfort werden aangewend om '''de stad terug op te bouwen''' en hierdoor kreeg het belfortgedeelte '''een permanent dak'''.
 
Het meest rechtse, barokke gedeelte van het Stadhuis dateert uit de 17e eeuw, met een zogenaamde '''Spaanse Gevel'''. Dit gedeelte is de '''[[Lakenhal]]''' waar, in vroegere tijden, '''laken (of wollen stof)''' te koop werd aangeboden.
Het meest linkse gedeelte, werd ontworpen door '''[[Rombout Keldermans II]]''', in opdracht van '''Keizer Karel''' in 1526, maar het werd pas uitgevoerd rond 1910.
 
==Interieur==
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu