Rode Kruisplein

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif A square immediately outside the inner ring road of Mechelen

Bezig met het laden van de kaart...

Inter Beton bouwmaterialen (voorheen Becquet Beton). Ingang voormalig zwemcomplex.
Parkeren voor de 'Oude Zwemdok' 

Het Rode Kruisplein net ten noordwesten van de Mechelse binnenstad, omhelst de openbare weg begrepen tussen het Keerdok en de Afleidingsdijle en tevens het plein voor het eermalige douane-, bad- en zwemcomplex dat gekend staat als de Oude Zwemdok en waarin een 70-kamershotel en luxekuuroord zouden komen naast nog een beetje wat vaag omschreven openbare functie.[1][N 1]

Dit laatste, rechthoekige, terrein dat ooit een publiek basketveld omvatte, werd heraangelegd als parking. Men treft daar aan de noordzijde een McDonald's snackbar en in de zuidelijke gebouwenrij de Golden Games gokzaal, BCE Snookercenter, kleding JBC Mode, reis- en sportwaren AS Adventure en reisbureau Joker.[N 2] Aan de qua ligging bij de afrit Mechelen-Noord eersteklaslocatie wenst de Stad ook deze handelaarskant nog op te waarderen, zodat de investeerders van de 'tijdelijke' vereniging Den Dok allicht mogen rekenen houden met topprijzen bij de commerciële uitbating.[1] Volgens de Stad zou dit laatste nochtans een "uitdaging" zijn en ook zelf noemt ze haar visie "gedurfd".[2]

Het Rode Kruisplein is bereikbaar vanaf haar oostelijke begrenzing, de Guido Gezellelaan op de Kleine Ring, met eenrichtingtoegang aan de McDonald's. Daarvandaan kan men rechtstreeks naar de handelaars aan de westelijke zijbaan van de Guido Gezellelaan.

Aan het uiterst westelijke eind achter de Oude Zwemdok is het bouwmaterialenbedrijf Becquet Beton gevestigd, waar het traject van de loopkat op de betonnen kraanconstructie beide Dijleoevers bereikt. Op de spie bij de samenloop van de rivierarmen bevindt zich nog het sluiswachterskasteeltje aan de westzijde van het sas.

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  1. 1,0 1,1 Oud zwembad wordt hotel met wellness en skybar. De Standaard (2012-09-20). Nagezien 2013-02-07.
  2. Den Dok. Stad Mechelen, het Bestuur. Nagezien 2012-02-07.

Voetnoten[bewerken]

  1. Het wordt voorgesteld alsof de zeer populaire gemeentelijke bad- en zweminrichting die men liet verkommeren, bekend had gestaan als 'Den Dok' en die naam zou de beschermde om niet en zelfs met financiële overheidssteun geprivatiseerde en herbestemde site bekomen. Toch zeiden de Mechelaars steevast dɘ zwɘumdok en later dɘn aovɘ zwɘumdok; slechts wanneer dit onderwerp reeds duidelijk was gemaakt, zou men verkort dɘn dok gezegd hebben. Dat was logisch vermits er vlak naast een veel grotere dok gekend was.
  2. In de tweede helf van de twintigste eeuw werden hier Mercedessen geassembleerd, zie Mercedes Mechelen.