Reclamebladen in Mechelen

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Newspapers in Mechelen
Afbeelding van de Passe-partout

Mechelen kent een aantal specifieke reclamebladen, die wekelijks gratis worden bedeeld. Het vroeger verdeelde Centrumblad, van de persen van de Mechelse Drukkerijen op de IJzerenleen, is verdwenen. Het is ondertussen vervangen door de qua inhoud zeer gelijkende Passe-Partout, maar de foto's zijn nu in kleur. Zo ook krijgen de Mechelaars wekelijks gratis in hun bus De Streekkrant, gedrukt op de persen van Roularta in Roeselare.

Voor elk wat wils[bewerken]

In beide bladen staat naast bondig regionaal nieuws vooral van plaatselijke handelaars reclame en van makelaars het uitgebreid gepresenteerde vastgoedaanbod in de stad en de randgemeenten.

Mechelaars die geen reclamefolders of -bladen in hun bus willen vinden, kunnen dit de verdelers laten weten door aan de infobalie in het stadhuis gratis verkrijgbare stickers op de brievenbus te plakken. Er zijn 2 soorten in omloop:

  • Sticker 1: Op het blauwe vlak staat de tekst: "Regionale pers: Neen" - Op het rode vlak staat de tekst: "Folders: Neen". Hiermee geeft men aan dat men geen enkel reclameblad of folder wenst te ontvangen.
  • Sticker 2: Op het blauwe vlak staat de tekst: "Regionale pers: Ja" - Op het rode vlak staat de tekst: "Folders: Neen". Hiermee geeft men aan dat men enkel het reclameblad wenst te ontvangen maar geen folders.

Verordeningen aangaande reclamedrukwerk[bewerken]

Regelmatig krijgt de stedelijke milieudienst klachten over de bedeling van reclamedrukwerk. Soms wordt de anti-reclamesticker niet gerespecteerd of wordt de reclame voor de deur gelegd of slechts gedeeltelijk in de bus gestoken.

Het achterlaten van reclame voor de deur of het niet respecteren van de anti-reclamesticker is een overtreding op de stedelijke politieverordening. In praktijk komen de klachten echter bij de milieudienst terecht die ofwel de verantwoordelijke uitgever aanschrijft ofwel de Belgische Distributiedienst. Deze gaan alle zelfstandige verdelers in de regio herinneren aan de Mechelse politieverordening.

In eerste instantie vraagt de stad — indien u nooit reclame leest — om een gratis anti-reclamesticker aan te vragen bij haar milieudienst.(bron?) Bij overlast in appartementen moet het comité van eigenaars zelf een goede reclamelocatie voorzien.

Eventuele klachten over reclamedrukwerk kunnen steeds doorgegeven worden aan de milieudienst op het nummer 015 29 75 48 of via [email protected]

Filmlinks[bewerken]

Sanoma Mechelen


Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]