Prosper de Troyer

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Painter from Mechelen
Prosper De Troyer

Prosper De Troyer (Destelbergen 26 december 1880 - Duffel 1 juni 1961) was een kunstschilder. Hij volgde zijn opleiding in 1892 aan de Sint-Lucasschool te Oostakker. Hij startte in Gent als leerjongen in beeldhouwateliers, bij een schilderijrestaurateur (o.l.v. schilder De Pauw) en in een smidse. Hij leerde daar(bron?) Gustave van de Woestijne kennen.

Tijdens zijn legerdienst volgde hij in Mechelen avondlessen aan de Academie voor Beeldende Kunsten, onder directeur/kunstschilder Willem Rogier. Hij zette zijn studies verder tot 1907 en vestigde zich als kunstschilder aan de Brusselsesteenweg 32.

In Mechelen maakte hij kennis met Rik Wouters (1914) en nam, tijdens Wereldoorlog I, deel aan de tentoonstellingen van de kunstkring "Doe stil voort". De Troyer richtte met enkele anderen in Mechelen de Kunstkring "Van Onzen Tijd" op.

Prosper de Troyer sloot zich aan bij de kring "Moderne Kunst" in Antwerpen. Zijn abstracte manier van werken (1921-1922) maakte plaats voor figuratief-expressionisme. Hij gaf vanaf 1939 les aan de Mechelse Academie voor Beeldende Kunsten.

Hij werd eerst beïnvloed door Eugène Laermans en Jakob Smits, later door de Futuristen. Hij assimileerde aanvankelijk het Neo-Impressionisme, dan het Fauvisme en het Kubisme (1918-1919). Hij evolueerde, vanaf 1920, naar de Abstractie en adopteert rond 1921 de Zuivere Beelding, met een aantal abstracte werken waarbij de realiteit op geometrische wijze werd geschematiseerd. In 1922 keert hij resoluut terug naar de Figuratieve Vormgeving en in het bijzonder naar het Expressionisme.

Met thema’s als de moeder, het kind, de mens, het landschap en religieus geïnspireerd werk evolueerde hij naar een zeer persoonlijk expressionisme met krachtig opgebouwde schilderijen rond zijn familiaal leven in een sterk vereenvoudigde expressieve vormentaal. Hij was bevriend met Michel de Ghelderode, Alfred Ost, Felix De Boeck, Georges Marlier, Frans Mertens en Edmond Grégoire. Hij exposeerde o.a. in Amsterdam, Belgrado, Berlijn, Bern, Budapest, Florence, Genève en Parijs.

Werken van Prosper De Troyer bevinden zich o.m. in musea te Brussel, Antwerpen, Gent en Mechelen.

Galerij[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]