Outlaws

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif A bikers club from Mechelen
Een foto uit de oude jaren – Haverwerf

Bezig met het laden van de kaart...

Café de Iron Horse (Mechelen)

Jarenlang was er in de binnenstad van Mechelen een beruchte motorclub. De leden werden geregeld gespot in de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw en hadden de naam Outlaws. Hun stamcafé, de toenmalige Iron Horse, was gevestigd aan de Haverwerf op de hoek met het Hertshoornstraatje, langs de oevers van de Dijle tegenover de Vismarkt. De president van de Outlaws was gekend onder de naam Porky. Andere clubleden van eind de jaren '70 waren onder anderen de Stafford, Penske en de Zeeman.

Begin 2000 versasten de Outlaws van heinde en verre hun clubreünies naar 't Kasteeltje van Michiels (Beaulieu)[1] aan de Battelsesteenweg in Mechelen.[2] De Belgische Outlaws vormen een onderdeel van een internationale groepering.

Geschiedenis[bewerken]

Samen met de Hells Angels en de Bandidos vormen de Outlaws op wereldvlak de Big Three. De Hells Angels zijn altijd al de aartsvijanden geweest van de Outlaws (én de Bandidos, met wie de Outlaws nauw samenwerken). Eén van de favoriete slogans van de Outlaws is dan ook "All Hells Angels Must Die", wat je afgekort als A.H.A.M.D. wel eens op een Outlawvest gestikt ziet. Een andere sympathieke leuze van de Outlaws is G.F.O.D.: "God Forgives, Outlaws Don’t".

De Outlaws werden opgericht in de Jaren '50 in de staat Illinois, even buiten Chicago. De colors of het clublogo zijn al een halve eeuw onveranderd gebleven: een doodshoofd met daaronder een paar gekruiste pistons, door de clubleden bedacht met het koosnaampje Charlie.

Sinds 1963 horen de Outlaws tot de "1%-Brotherhood of Clubs" . Onepercenters zetten zich af tegen 99 procent van de motorrijders, die zij bestempelen als braaf en burgerlijk. Onepercenters gaan er prat op verloren te zijn voor de maatschappij waarvan zij de regels resoluut afwijzen. Hun loyauteit aan de club gaat wel heel ver. ,,Als een burger je Broeder te pakken neemt, dan ga je erop af’’, luidt het in een beginselverklaring. ,,Je vraagt je niet af waarom. Je Broeder heeft niet altijd gelijk maar hij is je Broeder.’’

De ‍'colors'‍, die traditioneel achterop de motorvest worden genaaid, verlenen de drager macht en gezag binnen het wereldje. Ze zijn heilig. Het aanraken van de colors door een buitenstaander kan zware gevolgen hebben. Een lid dat zijn colors verliest, moet een boete van 500 dollar betalen. Wie in "Bad Standing" wordt gezet en de club moet verlaten, moet zijn colors teruggeven samen met zijn motorfiets (meestal een Harley) en alle verwijzingen naar de club; tattoo's van de club moeten verwijderd worden.

Hoewel de Outlaws op internationaal niveau minder strak zijn georganiseerd dan de Hells Angels, zijn alle chapters (erkende clubs) wereldwijd verantwoording verschuldigd aan het moederchapter in Chicago. Zij moeten ook een waslijst van internationale regels respecteren. Zo moet een lid minstens 21 jaar oud zijn en over een motorfiets van minstens 1.000cc beschikken. Homo’s, (ex-)politieagenten en niet-blanken kunnen geen lid worden, net zo min als vrouwen.

Politici kibbelden in 2005 heftig over de officiële vestiging van de Outlaws in het kasteeltje. Belgische Outlaws waren in 2000 slachtoffer en dader van een moord die in hun toen nog recente hoofdkwartier zou voltrokken zijn. Ze worden in verband gebracht, zonder gekende betrokkenheid van leden uit de Dijlestad, met een moordzaak te Maasmechelen in het begin van het tweede decennium van de 21e eeuw.

MC Boozer[bewerken]

In de jaren 1980 was er ook een tweede motorclub in Mechelen, genaamd Den Boozer. Hun café was gevestigd in de Varkensstraat, naast de zijuitgang van brouwerij Chevalier Marin. De president van den Boozer heette Franske en enkele leden van deze motorclub waren de Zappa en Bolleke. Deze motorclub heeft maar enkele jaren bestaan en is uiteindelijk verdwenen.

MC Cobra[bewerken]

Een derde motoclub die in de jaren '70 ‍-'80 actief was, is MC Cobra. Ze hadden een vast eigen lokaal met bar en werkatelier, achter een autostalling in de Augustijnenstraat te Mechelen en telden, met aanhang en vrouwen, zo'n 30 à 40 leden.

Varia[bewerken]

  • Op 9 oktober 1977 organiseerde de motorbende Outlaws uit Mechelen een concert van de opkomende Australische hardrockgroep AC/DC en kozen zaal Thier Bräuhof in Kontich als locatie. Er daagden toen 400 fans op.[3]

Galerij[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  1. Redt de open ruimte – Beau-Lieu: bewoners zijn er niet gerust in (Pdf) p. 4. Vanonderuitkrant jg. 2 nr. 7 (dec 2002 ‍/ jan 2003). Nagezien 2013-05-23.
  2. Johan [blogger]. Coveliers is zelf een Outlaw zegt Somers. Website 'Belg.be' (2005-02-27). Nagezien 2013-05-23.
  3. Ceulemans, Marc; Lefelon, Patrick. De rijkswachter uit Kontich die het opnam tegen AC/DC. Het Laatste Nieuws (2015-08-24). Nagezien 2017-12-25.

Voetnoten[bewerken]