Oratorenstraat

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Street at the outskirts of Mechelen

Bezig met het laden van de kaart...

De Oratorenstraat te Mechelen in de wijk Tervuursesteenweg, is een korte straat tussen de Jubellaan en de Stenenmolenstraat. Met deze laatste omsluit ze met haar ernaartoe lopende zijweg een driehoekig grasveldje. Vele automobilisten die de noordelijke richting uit moeten, slaan deze straat in vanaf de Stenenmolenstraat, welke nochtans even verder evenzeer op de Jubellaan aansluit, om een stukje af te snijden.

Op enkele GPS-toestellen staat de Oratorenstraat als een aardeweg aangegeven. Dit is echter een geasfalteerde straat waar verkeer in beide richtingen is toegelaten, net zoals in de Stenenmolenstraat.

Naam[bewerken]

Met de naam van deze straat wordt gedoeld op de oratorianen die te Mechelen steeds Oratoren werden geheten. Een paar honderd meter ervandaan bevond zich een "huys van de oratores" die in de binnenstad een school en klooster in de Schoolstraat en de Sint-Jansparochie bestuurden. Die hoeve diende hen allicht tot buitenverblijf en ter bevoorrading. Het werd eind 18e eeuw door de Franse bezetter aangeslagen en als 'zwart goed' (Frans 'nationaal bezit') verkocht en is heden een woonhuis. De Zwartkloosterstraat is ernaar genoemd maar het is minder duidelijk waarom de benaming Oratorenstraat gegeven werd precies aan een destijds pad dat geen evidente weg tussen de bezittingen in de stadskern en erbuiten lijkt te kunnen geweest zijn. Zie echter ook een suggestie voor een verklaring.

Zie ook[bewerken]

  • Halfgalg (gehuchtje ontstaan bij bezittingen van de Oratoren, niet ver van de Oratorenstraat)
  • Oratorenbrug (bij de kloosterschool bestuurd door de Oratoren, over de Oude Melaan)