Onze-Lieve-Vrouwestraat

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Street in the inner city of Mechelen
Onze-Lieve-Vrouwestraat

Bezig met het laden van de kaart...

Vanuit de Onze-Lieve-Vrouwestraat, zicht op de Korenmarkt

De Onze-Lieve-Vrouwestraat in Mechelen is een lange straat van de Korenmarkt naar de Vijfhoek. Van het marktplein tot aan de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk werd deze winkelstraat genivilleerd. Hierdoor verdwenen de voetpaden en werden voetgangers gescheiden van het doorgaand verkeer door paaltjes.

De Onze-Lieve-Vrouwestraat behoort tot het trapezium met de winkelstraten Bruul, Grote Markt en IJzerenleen-Guldenstraat.

Geschiedenis[bewerken]

De Onze-Lieve-Vrouwestraat liep oorspronkelijk uit op het in 1857 afgebroken Onze-Lieve-Vrouwgasthuis ter hoogte van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Het gedeelte achter het hospitaal behoorde toen tot de Hanswijkstraat.

Varia[bewerken]

  • De Onze-Lieve-Vrouwestraat is de oudste fairtradewinkelstraat van het land. Ze werd aldus in maart 2016 officieel ingehuldigd omdat meer dan 10 handelszaken in de straat werkten met producten van eerlijke handel.[1] Sinds 2007 fairtradegemeente, verdiende de stad haar tweede fairtradester in de hoop een vijfsterrenfairtradegemeente te worden.[2] In het kader van Fairtrade Belgium, Oxfam-Wereldwinkels en Vredeseilanden, dat ook door 11.11.11 ondersteund wordt, zet Fairtrade Mechelen, een vrijwilligersgroep waarvan onder meer 'bellemadam' Myriam Sips ambassadeur is, zich hiertoe in.[3]
  • Zie ook Mechelse straten waarin een mariabeeldje voorkomt.

Filmlinks[bewerken]

Naaicafé - O.-L.-Vrouwestraat


Bronnen[bewerken]

  1. Eerste fairtrade winkelstraat van het land ligt in Mechelen. Het Nieuwsblad, regio Mechelen (2016-03-19). Nagezien 2016-03-25.
  2. Mechelen Fair trade Gemeente. Stad Mechelen. Nagezien 2016-03-25.
  3. Wat is Fairtradegemeente?. Fairtrade Mechelen.

Voetnoten[bewerken]