Onze-Lieve-Vrouw ten Doornkapel

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif A Holy Mary chapel in a village within the municipality of Mechelen
Onze-Lieve-Vrouw ten Doorn bid voor ons

De Onze-Lieve-Vrouw ten Doornkapel te Heffen dateert uit 1643. Reeds in het begin van de voorafgaande eeuw werd daar in een kapel een houten vermeend miraculeus Mariabeeld vereerd dat aan een doornboom opgehangen was; vandaar de naam. Het huidige wit stenen beeldje stamt minstens uit hetzelfde jaar als de kapel, al wordt ook wel de zestiende eeuw verondersteld.

De kapel in traditionele bak- en zandsteenstijl onder een leien dak, staat op een terras van ongeveer een meter hoog. Ook de bakstenen muur er omheen bood destijds bescherming tegen overstromingen. In het tuitgeveltje zit een oculus met gekleurd glas in lood en bovenaan een cartouche met het jaartal 1643. Jonker Christiaan van Lathem, heer van Legies,[1] en zijn echtgenote financierden de bouw. Het ijzeren klokkentorentje kwam er pas ter vervanging van een eenvoudig dakruitertje, te zien op oude tekeningen.

Het Onze-Lieve-Vrouw ten Doornbeeldje en twee allicht 18e-eeuwse terracotta beeldjes, die Sint-Lucia en Sint-Cornelius zouden kunnen voorstellen, op een barok altaar op 20e-eeuws voetstuk, is in het bepleisterde en beschilderde interieur met tongewelf afgescheiden door een beglaasde wand met ijzeren roeden en motieven in empirestijl.

Bronnen[bewerken]

  1. DUT: Inventaris van het archief van de Raad van Brabant. Processen van de adel. 1511-1650 (Pdf). Het Rijksarchief in België. Nagezien 2018-12-24. — Christiaan van Lathem, heer van Legies, 2 keer vermeld als 'Jonker', 'jonkheer'

Voetnoten[bewerken]