Minderbroederskerk

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif The desecrated church of a largely demolished Franciscan monastery in Mechelen, recently turned into a cultural hall
Het Minderbroedersklooster (met kerk) anno 1790

Bezig met het laden van de kaart...

Locatie (niet de ingang) van het Minderbroederskerkgebouw

De Minderbroederskerk te Mechelen is lokaal ook gekend als het Hooimagazijn. Als onderdeel van het stedelijk cultuurcentrum worden er onder andere geregeld concerten gegeven, sinds de restauratie van dit laatgotische voormalig kerkgebouw aan de Minderbroedersgang, met toegang op nr. 5, dat bijna twee eeuwen als banale opslagplaats was verkommerd.

Geschiedenis[bewerken]

De kerk maakte deel uit van een uitgebreid kloostercomplex (met onder meer een begijnhof, gastenverblijven en een infirmerie), dat in 1231 gesticht werd door Wouter II Berthout. De eerste kloosterkerk was een eenvoudige zaalkerk. De uitbreiding met een nieuwe kerk werd voltooid in 1304 en na de brand van 1342 gedeeltelijk weer opgebouwd.

Na vernielingen en plunderingen van de kloostergebouwen in 1566 en in 1580 werd, in 1606, nogmaals de bouw van een nieuwe kerk aangevat. Door tussenkomst van stad en bevolking werd deze rijk gestoffeerd onder meer met het praalgraf van Margareta van York, met beeldhouwwerken van Frans Langhemans en met schilderijen van Antoon Van Dijck.

Onder het Frans bewind werd in 1796 de minderbroedersorde verjaagd en de kapel gesloopt. Het klooster werd gebruikt als kazerne en langsheen de Minderbroedersgang het schip van de kloosterkerk als hooimagazijn. Hoewel er na die ontwijding onder meer jarenlang de stadsreuzen in opgeslagen waren, bleven Mechelaars dit het Hooimagazijn noemen.

In de jaren '50 van de 20e eeuw werden er voormalige kloostergebouwen gesloopt om plaats te maken voor het Cultureel Centrum, de Academie voor Beeldende Kunsten en het Conservatorium. De kerk zelf werd dan in de jaren '80 gerestaureerd. Onder meer het oorspronkelijke dakgebinte werd fraai hersteld.

Nu[bewerken]

Tezamen met het minderbroederscomplex zijn er ruimtes voor tentoonstellingen, een gaanderij en een auditorium. De antiquarenbeurs vindt er jaarlijks een onderkomen.

In oktober 2011 vierde het Mechelse jeugdtheatergezelschap Salibonani, een initiatief van de Mechelse muzikant/acteur Lukas Van Echelpoel, in de Minderbroederskerk haar 15e verjaardag met drie familievoorstellingen.

Zie ook[bewerken]

Galerij[bewerken]

Filmlinks[bewerken]

Balcazar Cultuurcentrum Mechelen


Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  • Deel 9n: Stad Mechelen, binnenstad. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen: Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur. p. 331 e.v. Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap / Brepols-Turnhout, 1984

Voetnoten[bewerken]