MC Cobra

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif A former biker club in Mechelen
De Augustijnenstraat

MC Cobra was een motorclub in Mechelen die in de jaren '70-'80 van de 20ste eeuw actief was. Ze hadden een vast eigen lokaal met bar en werkatelier, achter een autostalling in de Augustijnenstraat en telde, met aanhang en vrouwen, zo een 30 à 40 leden. De contacten met de Mechelse motorclub Outlaws kon respectvol en vriendschappelijk genoemd worden.

Door de activiteiten in het atelier ronkten in het clublokaal vaak motoren en de bijhorende geuren waren er heel normaal. Meest voorkomende motoren waren Yamaha, Suzuki en BMW, in een tijdperk dat de gewone motoren maar tot 750cc gingen, en de 900 en 1.000 cc nog maar "pas geboren" waren.

De Cobra's deden samen trips en hielden meetings, waarvan de bekendste de destijdse Ronde van België: een 10-tal leden namen samen deel, 1.000 km aan één stuk rijden, ook 's nachts.

Een aantal clubleden deed ook aan snelheidsraces (RD 350 e.a.) via de renstal Cobra. Meerdere daarvan maakten van de motor hun beroep en allen hadden ze wel eens gewerkt bij het destijdse "Safe Watt moto's" (Cloetens) in de Mechelse binnenstad.

Zo evolueerden twee leden, die samen "Pits moto's" oprichtten, eerst langs de Leuvensesteenweg in een bestaand pand, en later in een zijstraat iets verderop in een nieuwer gebouw met Honda, Suzuki en Yamaha, nu een bekende motozaak in Mechelen en omstreken.

Ook Mimmo lanceerde zich uiteindelijk voltijds professioneel in de (Italiaanse) motoren, en kon worden gelinkt aan de Ducati motorzaak aan de Antwerpsesteenweg.

De motorclub Cobra zelf ging stil ter ziele medio jaren 80, toen vele leden een gezin stichtten en de renstal er mee stopte (een bindmiddel voor de club). Van de toenmalige leden bezitten er nog heel wat een motor en enkelen nemen nog steeds regelmatig deel aan ritten en treffens.

Bronnen

Voetnoten