Lemmensinstituut

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif The Lemmens Institute, school for religious music, formerly at Mechelen

Het Lemmensinstituut werd in 1879 opgericht als 'School voor Godsdienstige Muziek' in Mechelen, de stad van de Aartsbisschop, waar reeds een orgel- en beiaardschool bestond. Het naar zijn eerste directeur omgedoopte instituut verhuisde uiteindelijk in 1968 naar Leuven en maakt inmiddels deel uit van een veel ruimere hogescholengemeenschap.

Beknopte geschiedenis

De Belgische bisschoppen wilden de kerkmuziek opwaarderen en deden een beroep op Jacques-Nicolas Lemmens (1823-1881), de Vlaamse orgelleraar aan het conservatorium van Brussel naar wie het Mechelse instituut later zou genoemd worden.

De musicus Edgar Tinel (1854-1912) werd al in 1881 de volgende directeur. In de 18 jaren daarop verruimde hij het opleidingsmodel van het loutere orgelspel, gregoriaanse muziek en koormuziek naar muziektheorie, koordirectie en compositie. Naar hem werd te Mechelen de Edgar[d] Tinellaan genaamd.

In 1968 verhuisde men naar Leuven. In de periode na het Tweede Vaticaans Concilie, waarbij Latijnse gezangen werden omgezet naar Nederlandstalige kerkmuziek, speelde het Lemmensinstituut een inspirerende rol. Men zocht ook meer aansluiting bij de officiële onderwijsstructuur en alzo kon men in 1971 een kunsthumaniora beginnen. De titel "Laureaat van het Lemmensinstituut" werd gelijkgesteld met de eerste prijs van een Muziekconservatorium.

De studie van de kerkmuziek, die in de wereldse conservatoria weinig aan bod kwam, kwam op een hoger niveau. Anderzijds werd de blik van het Lemmensinstituut verruimd naar niet-kerkelijke muziek. Zo kwam er ook een lerarenopleiding in de muziek bij, niet alleen om muziekleraars op te leiden, maar belangrijker nog om de muziekpedagogiek een wetenschappelijke grondslag te geven.

In 1995 fusioneerde het Lemmensinstituut met zes andere onderwijsinstellingen tot de Hogeschool Wetenschap & Kunst, die na sinds 2002 samengewerkt te hebben met de Hogeschool Sint-Lukas Brussel, daarmee fusioneerde in 2011.[1] In 2012 kwam in de pers dat het Lemmensinstituut aan de rand van een financiële afgrond stond.[2]

De directeurs tijdens de Mechelse periode

Externe links

Bronnen

  1. Persmap: feiten en cijfers fusie Hogeschool voor Wetenschap & Kunst en Hogeschool Sint-Lukas Brussel (Pdf). Luca (2011-06-23). Nagezien 2014-12-30.
  2. Lemmensinstituut in financiële problemen. Gazet van Antwerpen (2012-05-02). Nagezien 2014-12-30.

Voetnoten