Le Soleil

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif A former vegetable and soup canning factory in Mechelen
Groenten in blik Le Soleil, Mechelen

Te Mechelen produceerde de conservenfabriek uit 1892 Le Soleil, met haar eigen blikslagerij veel later ook als Eurocan, vanaf 1913 voor het in gans het land door iedereen gekende merk voor blikgroenten en -soep en na 1945 ook fruit in blik Marie Thumas — in de laatste jaren met het merk Bonduelle op de wikkels.

De voedingswaren- en blikjesfabrikant Le Soleil had geen band met de eertijdse waspoedermerknaam Soleil van Zeepziederijen Gebroeders Lever, Vorst–Brussel[1], en later van Unilever.[2]

Geschiedenis[bewerken]

De firma Marie Thumas was in 1886 oorspronkelijk aan de Leuvense Vaart in Wilsele opgericht door de Doornikse ingenieur Edmond Thumas. Mevrouw Marie Thumas, zijn echtgenote met eigen familienaam Durieux, leende slechts haar naam.

Onder de noemer Commerciale de Conserves werkte Marie Thumas vanaf 1913 samen met de fabrikant van groentenconserven Le Soleil aan de Nekkerspoelstraat uit Mechelen, eerst voornamelijk voor de aankoop van blikken welke die in eigen beheer aan de Vrouwvliet sloeg. Na de volledige overname van Le Soleil door Marie Thumas in 1945, werden te Mechelen naast groenten ook fruit en soep in blik verwerkt. De merknaam Le Soleil verdween in 1957 zodat men nog louter — ook Mechelse — Marie Thumas in de winkelrekken vond.

Een oude Mechelse concurrent uit 1887, de conservenfabriek Le Semeur, oorspronkelijk gevestigd op de Zwartzustersvest maar reeds naar Sint-Katelijne-Waver verhuisd, werd eigendom van de producent van groenten- en fruitconserven La Corbeille uit Westmeerbeek. Na de overname van zowel Marie Thumas als La Corbeille door het Franse Bonduelle in 1980, werden te Mechelen voor dat merk verder conserven geproduceerd tot 1991; de fabriek nabij Pasbrug werd in 1994 afgebroken.

Nog onder de vleugels van Marie Thumas was de blikslagerij uitgegroeid tot Eurocan, die uiteindelijk heel Europa toeleverde — na een verwoestende brand in 1978 nog vanuit het industriepark Mechelen-Zuid. Het Franse Carnaud nam Eurocan over doch Carnaud Eurocan nv, gevestigd te Mechelen, ging uiteindelijk in vereffening en in 1997 stonden de werknemers aan de deur.[3][4] Al eerder, in 1993, had moederbedrijf Carnaud Metalbox een andere te Mechelen gevestigde dochter, de nv Eurodeksels, naar het buitenland verhuisd.[5]

Expo '58[bewerken]

Single Marie Thumas: Boudewijns speech

In 1958 werd in Brussel op de Wereldexpo een golf van vernieuwing aan ideeën, bouwstijlen en producten gelanceerd. In het zogenaamde Voedingsdorp van Expo '58 vond men naast de ijsjes van Artic, de koffiefilters van Rombouts, de chocolades van Meurisse, Victoria, Chocolaterie Jacques en de 'mignonettes' van Côte d’Or, frisdrankgigant Coca-Cola, kaasmaker Franco-Suisse en soepmarker Liebig, ook de soepen van Marie Thumas, welke ter plaatse ingeblikt werden. Ook werden er singeltjes (45 rpm) aangeboden, gesponsord door Marie Thumas, met de openingstoespraak van Koning Boudewijn.

Vanuit zetelliften zag men onder zich de moderne paviljoenen van gloeilampenfabrikant Philips en conservenfabrikant Marie Thumas. Deze opmerkelijke paviljoenen, vooral ontworpen door de architecten Jean-Pierre Blondel en Lucien Jacques Baucher, waren een intrede van nieuwe vormen en materialen in de Belgische architectuur, waarmee een tijdperk startte naar licht, ruimte en volumespel.

Seizoenarbeid[bewerken]

Vele jongeren hebben decennialang vakantiewerk gedaan bij Marie Thumas in Mechelen. Vanzelfsprekend seizoensgebonden, leende de groententeelt waarvoor Mechelen en Sint-Katelijne-Waver bekend zijn, zich uitstekend tot die plotse intensieve toename van personeel. Op andere piekmomenten werden laaggeschoolde tijdelijke werkkrachten ingezet.

Galerij[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  • Invloed van de wereldoorlogen. Groenten bewaren door de eeuwen heen. Centrum Agrarische Geschiedenis, Leuven. Nagezien 2013-07-11. ‍'Fabrique internationale de conserves alimentaires Le Soleil Malines'‍
  • Opmars en neergang. Groenten bewaren door de eeuwen heen. Centrum Agrarische Geschiedenis, Leuven. Nagezien 2013-07-11.‍'Nieuw! De "natuurverse" soepen Marie Thumas'‍
  • Hedendaagse evoluties. Groenten bewaren door de eeuwen heen. Centrum Agrarische Geschiedenis, Leuven. Nagezien 2013-07-11. ‍'Marie soepen? Marie Thumas, natuurlijk.'‍
  1. Lever School – Wasch-onderricht. Zeepziederijen Gebroeders Lever, Vorst–Brussel (webfoto: marktplaats.nl). Nagezien 2013-07-11.
  2. Jones, John Philip. Behind Powerful Brands: From Strategy to Campaign p. 251. Tata McGraw-Hill Education (2000). Nagezien 2013-07-11.
  3. Carnaud Eurocan Nv In Vereffening. Bizzy. Nagezien 2013-07-11. ‍'Registered Office: 8 De Regenboog, Mechelen'‍
  4. (fr) Eurocan ferme: 252 emploi perdus. Le Soir (1996-12-14). Nagezien 2013-07-11.
  5. Vraag nr. 70 van 2 april 1996 van de heer Kris Van Dijck, met antwoord. Vlaams Parlement. Nagezien 2013-07-11.

Voetnoten[bewerken]