Laurens van der Meulen

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif A 17th-18th century sculptor from Mechelen

Laurens van der Meulen (of vander Meulen), geboren te Mechelen in 1643 en er overleden in 1719, begon een opleiding in de schilderkunst in zijn thuisstad maar zou pas na zijn terugkeer uit Engeland mits enige formaliteiten het meesterschap als beeldhouwer behalen.

Londen[bewerken]

Na de grote brand in Londen van 1666 werd beroep gedaan op allerlei kunstenaars uit onder meer de Nederlanden om de Britse hoofdstad opnieuw te verfraaien. Ook Mechelaars staken het Kanaal over, zoals Jan (John) van Nost de oudere en Laurens van der Meulen.

De uit Engelse ouders in Nederland opgegroeide uitmuntende beeldhouwer, in het bijzonder van bloemen, Grinling Gibbons gaf in zijn Londense atelier een aantal Vlamingen samen met de Brusselaar Peter van Dievoet, van Nost en van der Meulen een zeer degelijke opleiding.

De Britse architect Christopher Wren en Gibbons deden beroep op van Dievoet en van der Meulen. Het bronzen beeld dat voor de National Gallery op Trafalgar Square koning James II als veldheer en heerser voorstelt, werd ontworpen door beide Zuid-Nederlanders en ene 'Thomas Benniere' zou het gegoten hebben (dixit de nagenoeg contemporaine graveur en specialist in antiquiteiten George Vertue ‍(en)).[1]

Weerom in Mechelen[bewerken]

In 1687 keerde van der Meulen terug naar zijn geboortestad. Hij huwde Cornelia-Thérèse de Croes, schoonzus van Jan Lucas Faydherbe, zoon van de befaamde Lucas. Tijdens zijn succesrijke Mechelse loopbaan versierde hij tal van kerken en stadspaleizen met sculpturen van bloemen, guirlandes, scharen en de fijnste decoraties. Ook madonna's evenals andere religieuze beelden en enige bustes nam hij voor zijn rekening. Ondanks die overvloed aan veeleer kleine elementen, zijn het heden ten dage verspreide rariteiten en vallen ze moeilijk te identificeren en te bestuderen.

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  1. (fr) Artistes, de père en fils. Le Vif. (Lezen van 3 artikels per maand vergt gratis registratie.)

Voetnoten[bewerken]