Kluis op de hei

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif A partially 13th century house in Mechelen
De Kluis op de Hei

Het pand 'De Kluis op de Hei' te Mechelen is een eclectisch gebouw en een beschermd monument aan de Caputsteenstraat (nr. 73).[1]

Geschiedenis[bewerken]

De Kluis op de Hei [2] diende van 1254 tot 1303 als verblijfplaats voor de Onze-Lieve-Vrouwebroeders, beter gekend onder de benaming 'Geschoeide Karmelieten'.

Het eigenlijke Papenhofje, nu een stadsparkje, lag aan de Mechelse Grote Nieuwendijk. Niettemin noemde men ook het complex van De Kluis voor een tijdje 'Papenhofje' doordat op het einde van de 18e eeuw oud-seminaristen in het pand verbleven. Op deze plaats bevond zich toen een buitenhuis (vermoedelijk met oudere fundamenten), doch in 1865 werd het U-vormige complex gesplitst. In 1866 werd het rechterdeel uitgebreid naar de straatkant toe (een ontwerp van Mechelse architect Ch. Drossaert) en is sindsdien een woonhuis. Het linkerdeel werd in 1881 gesloopt en vervangen door een fabrieksgebouw. Het vierkante torengebouw bleef echter fungeren als scharnier tussen beide elementen.

Een deel van 'De Kluis' werd echter afgebroken voor de aanleg van de Mechelse Dalenborchstraat.

De Mechelse architect Jan Lauwers paste het interieur aan, doch salons uit de 18e en 19e eeuw bleven bewaard.

In 1997 werd het complex beschermd als monument [3] en bewoond door de gewezen Mechelse stadssecretaris Louis Rijckeboer.

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]