Sint-Katelijnekerk

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
(Doorverwezen vanaf Katelijnekerk)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Saint Catherine Church in Mechelen
De Katelijnekerk in Katelijnestraat te Mechelen

Bezig met het laden van de kaart...

De Sint-Katelijnekerk in de Sint-Katelijnestraat te Mechelen, er meestal gemeenzaam de Katelijnekerk respectievelijk Katelijnestraat genoemd, is een gotische parochiale kerk uit de 14e eeuw, met ronde vensters bovenaan langsheen het schip en het wapenschild van Paus Nicolaas V in de voorgevel. Binnenin bevindt zich een rijkelijk gesculpteerde preekstoel van Pieter Valckx.

Geschiedenis[bewerken]

De funderingswerken van de huidige kerk vingen aan in 1336 en de feestelijke wijding had reeds plaats in 1343. De Katelijnekerk ontsnapte aan de grote stadsbrand in 1342. Maar het Kapittel van de wel geteisterde Sint-Romboutskathedraal vond tijdelijk een onderkomen in de pas gebouwde Kerk.

De middenbeuk, de huidige doopkapel en de zijbeuken dateren uit de eerste bouwperiode. De toren dateert ook uit de 14de eeuw. Kruisbeuk en koor zijn uit de 15de eeuw. De opbrengsten van de giften tijdens het Jubileum van 1451 maakten de afwerking van de beuken en voorgevel mogelijk (Het wapenschild van paus Nicolaas V, die het Jubileum instelde, herinnert hieraan).

De Spaanse Furie en de strijd tegen de Geuzen richtten heel wat schade aan. Tijdens het Protestants Bewind (1580-1585) werd de kerk zelfs gebruikt als stal en opslagplaats. Veel van het interieur ging verloren.

Na 1585 werd de kerk hersteld, en gedurende de 17de en 18de eeuw onderging het gebouw nog wijzigingen en verbouwingen. Tijdens de inval van de Fransen werden verschillende waardevolle schilderijen (onder meer van Jordaens) ontvreemd.

In 1797 werd de kerk als nationaal goed verkocht en pas in 1804 opnieuw voor haar eerdere doel benut.

Op het einde van de 19e eeuw onderging de kerk een grondige herstelling. Onder andere de hoge vensterramen van de middenbeuk kregen terug hun oorspronkelijke ronde vorm.

Interieur[bewerken]

Het kerkinterieur is niet erg rijk aan schilderijen (In 1914 bevonden zich 9 oude werken ter restauratie in Antwerpen, maar dit atelier ging in brand op na een beschieting).

  • Het wel nog aanwezige 17e-eeuwse altaarstuk Aanbidding der Wijzen werd geschilderd door Moreels.
  • Het altaar werd nadien, in 1648, door Lucas Fayd'herbe uitgevoerd.
  • De biechtstoel is het werk van de Mechelse beeldhouwer Nicolaas van der Veken.
  • Het koorgestoelte dateert uit 1776.
  • Het orgel is gebouwd door de roemrijke Gentse orgelbouwer Van Peteghem van in 1774 tot 1782. Het werd in 1882 en rond 1970 omgebouwd door Stevens uit Duffel. Ondanks zijn vervallen toestand, is het qua klankschoonheid één van de mooiste in de stad en wordt het als les- en studieinstrument gebruikt door het Stedelijk Conservatorium.

Galerij[bewerken]

Filmlinks[bewerken]

Historische kerken in Mechelen
Sint-Katelijnekerk 2018


Bronnen[bewerken]

  • Kocken, Marcel. Gids voor Mechelen. NIET nagezien 2019-08-24: onbekend en pagina niet vermeld, vermoedelijk 'Gids voor Oud Mechelen', of 'Gids voor Oud en Groot Mechelen'.

Voetnoten[bewerken]