Jazz in Mechelen

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Jazz op de Dijlefeesten

In Mechelen is sinds enkele jaren een positieve muzikale tendens aan de gang. Op gebied van klassieke muziek profileert de stad zich onder meer als 'Van Beethoven'-stad en worden vele concerten gepland in het kader van het Festival van Vlaanderen. Hedendaagser tonen als de zomerfestivals Maanrock en Parkpop zijn erg populair, net als de diverse muzikale evenementen in het Cultuurcentrum. Het mag dan niet verrassen dat ook jazz in Mechelen een flinke voet in huis heeft.

Enkele namen[bewerken]

Heel wat bekende jazzmusici zoals saxofonist en artistiek leider van het Brussels Jazz Orchestra Frank Vaganée, saxofonist en leerkracht aan het Mechels Conservatorium Tom Mahieu, de internationaal bekende percussionist Chris Joris en de beroemde dwarsfluitist Stefan Bracaval hebben een band met Mechelen.

Saxofonist en bandoneonspeler André Goudbeek is al jarenlang in binnen- en buitenland een vertrouwde naam in de jazz. In 1995 componeerde hij in opdracht van Filmhuis Mechelen een soundtrack bij de stomme film Nanook of the North en in 2006 bracht hij een cd met bandoneonimprovisaties uit die hij Zennegat noemde naar de plaats waar hij woont.

Een bij het groot publiek minder gekende Mechelaar, Walter Bruyninckx, stelde een gigantische verzameling jazzmuziek samen onder meer door uitwisseling van allerhande opnames van over gans de wereld, een bron waar van even ver uit geput werd. Zijn discografische werkzaamheid hoort tot de absolute topklasse. Geen sant in eigen land: De Duitstalige Wikipedia wijdde sinds 2008 een artikel aan Walter en de Engelstalige een uitgebreider sinds 2013, nog zonder tegenhanger in het Nederlands.[1][2]

Optredens[bewerken]

Elke 2e en 4e vrijdag van de maand is er live jazzmuziek bij de Jazzzolder vzw. Ook het kunstencentrum Nona programmeert jazzconcerten. Op de Vismarkt worden vrij dikwijls kleine jazzoptredens gegeven in de gezellige cafeetjes zoals in Den Akker en 't Ankertje aan de Dijle of soms in het Vé Café.

Tendensen[bewerken]

De laatste decennia van de 20e eeuw zagen jazzliefhebers mekaar geregeld op de Wollemarkt in café 't Klapgat bij Bodo Van de Voorde.

Er bleef echter interesse voor jazz in Mechelen. Getalenteerde jonge jazzmuzikanten verdienen er een podium en het publiek kan jazz beleven in zijn meest aantrekkelijke vorm: live. Mechelen kende reeds enige jaren het succesvol jazzproject Jazz dag Jazz. Een geheel ander concept kwam in de plaats: Jazzathome, jazz te gaan genieten in een persoonlijke selectie uit een twintigtal huiskamers.

Zie ook[bewerken]

Filmlinks[bewerken]

'Jazz at home' te Mechelen
Jazz aan de Dijle - Mechelen 2015


Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  1. Magnificent Obsession: The Discographers (Jerry Atkins) op jazzdiscography.com
  2. Library » Research Guides » Jazz » Discographies Rutgers University Libraries

Voetnoten[bewerken]