Hof van Hoogstraten

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif A former city palace and present-day part of a school in Mechelen
Het Klein Seminarie in 1965

Het Hof van Hoogstraten in Mechelen, gelegen aan de zuiderzijde van het gelijknamige Hoogstratenplein, was een prestigieus complex dat tussen 1517 en 1526 werd uitgebouwd door Antonis de Lalaing, heer van Hoogstraten, maar het enige overblijfsel van dit oude gebouw is het torentje (zie foto). In 1830 is het gebouw samen met het Hof van Coloma vervlochten tot het hedendaagse Klein Seminarie van het Berthoutinstituut.

Geschiedenis[bewerken]

Op de hoek van de Voochtstraat-Zandpoortvest stond in de 13de-14de eeuw het "Hof van Vooght", naar de gelijknamige familie. In de 15de en het begin van de 16de eeuw uitgebreid en respectievelijk "Hof van Papenbroek" en "Hof van Viele" genaamd.

Het landgoed was in 1516 door huwelijk eigendom geworden van Antonis de Lalaing, Heer van Hoogstraten. Deze liet het van 1517 tot 1526 verbouwen tot een impressionant complex van vier vleugels met galerijen rondom een rechthoekige binnenplaats, met ten zuiden ervan een toren en ten zuidwesten een kapel met uitgebouwde polygonale apsis. Het hof werd zwaar beschadigd door het springen van de Zandpoort in 1546, maar werd meteen daarna terug hersteld. In de 17de eeuw was het eigendom van de graven van Salm, die het door aanzienlijke families lieten bewonen en van 1689 tot 1692 door de ursulinen. Het hof werd in 1785 aangekocht door graaf Jean Ernest Coloma, die een aanpalend hotel met voorhof in de Bleekstraat bewoonde. Beide woningen werden in 1826 opgekocht door aartsbisschop de Méan en in 1830 ingericht als "Klein Seminarie".

Torentje[bewerken]

Het polygonale torentje, ogetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl op rechthoekige onderbouw, werd gebouwd in eerste kwart van de 16de eeuw, tijdens de Coloma-periode. In het laatste kwartaal van de 18de eeuw deed het dienst als sterrenwacht: voor deze ombouw verving men de torenspits door een belvedère. In 1940 werd het torentje zwaar gehavend door de bombardementen, maar daarna werd het volledig gerestaureerd. De geledingen zijn aangegeven door natuurstenen kordonlijsten [1] en speklagen. In de structuur van het gebouw zijn ook gedeeltelijk bewaarde hoek- en negblokken te vinden. Aanpalend staat een bakstenen gebouw van 1940 met twee bouwlagen en acht traveeën onder afgesnuit zadeldak (leien).

De toren is sinds 1939 beschermd als monument.

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]