Hof van Goer

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Ga naar:navigatie, zoeken
English.gif A former city palace in Mechelen
Hof van Goer

Het originele Hof van Goer in Mechelen is te vinden wanneer je, vanaf de Winketbrug, naar de Dijle kijkt - richting Binnenstad. Aan de rechterkant staat het Hof van Goer, een buitenschalige kolos achter Neo-Traditionele gevels.

Geschiedenis[bewerken]

Het Huis of Hof is niet alleen esthetisch merkwaardig doch ook historisch. Op deze plaats stond (Reeds in 1373 in de stadsrekeningen van Mechelen vermeld) het Huis van Floris van den Ghoere, later ook omschreven als Huis De Ghoere, ‘t Hof van der Goere of ‘t Goet van der Goer.

Het Huis / Hof bevond zich binnen het groot domein van de Heer van Diest (verwant met de Berthouts), waarvan het hoofdgebouw stond op de plaats waar zich thans, in de Adegemstraat, het Karmelietessenklooster bevindt.

Op luchtfoto’s kan men trouwens duidelijk zien dat beide gebouwen parallel werden opgetrokken op enkele tientallen meters van elkaar.

Restauratie?[bewerken]

Het Hof van Goere kwam, gelet op de huidige ruïneuze toestand van het gebouw, niet langer in aanmerking voor bescherming en restauratie zou neerkomen op volledige nieuwbouw op zeer twijfelachtige basis, aangezien van dit gebouw geen enkele afmeting bestaat.