Hendrik van Perck

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Sculptor from Mechelen
"Adolescence – ma fille"

Hendrik (eigenlijk Pierre Henri) van Perck, geboren te Mechelen op 24 juli 1869 en overleden te Etterbeek in juni 1951,[1] was een beeldhouwer.

Biografie[bewerken]

Hendrik van Perck was een leerling van de Mechelse beeldhouwer Jozef Willems en van de, uit Borgerhout afkomstige, beeldhouwer Thomas Vinçotte. Tussen 1900 en 1935 was Hendrik van Perck zelf leraar aan de Mechelse academie voor Beeldende Kunsten. Eén van zijn leerlingen was de latere Mechelse beeldhouwer en kunstschilder Jan de Smedt (1927 –‍'29).[2] Van Perck woonde sinds 1906 tot aan zijn dood in de Kolonel Van Gelestraat te Etterbeek.[3]

In 1893 nam Hendrik van Perck deel aan een (zoveelste) tentoonstelling van de Mechelse Sint-Lucasgilde, naast 22 andere Mechelse deelnemers.[4]

Sculpturen[bewerken]

Een bekend werk van Hendrik van Perck is het beeldje Adolescence – ma fille in de Mechelse Kruidtuin.

Van zijn hand is tevens de herdenkingsplaat van Frédéric de Mérode in de inkomhal van het huis aan de Mechelse Befferstraat 24 (Veld van eer),[5], de gedenksteen aan kanunnik De Decker in de Mechelse Kanunnik De Deckerstraat en het prachtige grafmonument van een familie Pas op het Oud Kerkhof van Mechelen.

Werk van hem is tevens te vinden op het Kardinaal Cardijnplein in de gemeente Bornem, waarvoor hij, in 1898, een gedenkteken ontwierp als herdenking aan de Boerenkrijg.[6] Op het graf van kanunnik De Decker aan de Liersesteenweg/Hoge Velden in de wijk Elzestraat te Sint-Katelijne-Waver, prijkt een bronzen medaillon die overeenstemt met het middelste van de drie op de gedenksteen in de kanunnik De Deckerstraat.

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]