Den Grooten Wolsack

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Hotel and restaurant with history
Het pand 'Den Grooten Wolsack'‍

Bezig met het laden van de kaart...

Den Grooten Wolsack
halfweg het aartsbisschoppelijk paleis en de kathedraal

De(n) Grooten Wolsack te Mechelen is een neoclassicistisch verbouwd historisch pand op de Wollemarkt, nabij de Sint-Romboutskathedraal en het Aartsbisschoppelijk Paleis. Oudere Mechelaars wisten er het Stedelijk Conservatorium. Sinds restauratie in het laatste kwart van de twintigste eeuw biedt het plaats aan onder meer enkele horecazaken.

Historiek[bewerken]

Het oorspronkelijke gebouw dateert reeds van 1416. Het pand en de locatie Wollemarkt danken hun naam aan de florerende Mechelse wolnijverheid van de 15e en 16e eeuw, met menig lakenmaker wonend in de aansluitende Kerkhofstraat, nu Goswin de Stassartstraat. Teruggevonden teksten alluderen dat Den Grooten Wolsack onder andere gebruikt werd als stapelplaats van wolbalen (zoals onder meer de lakenhallen naast het belfort – het huidige stadhuis).[N 1]

Al van in die periode was het een patriciërswoning, bijvoorbeeld van ene dokter Roelants, die een rol speelde in de geschiedenis van de Nederlanden en in het bijzonder van de toenmalige bestuurlijke hoofdstad Mechelen. Buiten zijn artspraktijk was hij een gerenommeerd raadgever van Karel V.(bron?)

In 1853 werden omvangrijke verbouwingen uitgevoerd en kwam de neoclassicistische gevel tot stand. In het pand draagt een oude steen de inscriptie: "J.R. Mina Slavon a posée la première pierre, le 15 mai 1893".(bron?) Een paar decennia eerder verdween notaris Egide Slavon met de noorderzon en met het hem door cliënteel toevertrouwde geld. Een stadsgenote die er haar hebben en houden en zelfs meer door kwijtspeelde, gaf aanleiding tot de Mechelse uitdrukking: "Het is partie als 't geld van zotte Mie".[N 2]

Van 1919 tot 1965 vond het Stedelijk Conservatorium hier zijn intrek. De Stad liet het leegstaande gebouw restauratie- en aanpassingwerken met respect voor de authenticiteit ondergaan en verkocht het pand in 1983. Het is sinds 1985 beschermd als monument.
Sinds die herbestemming ging er reeds teloor:

 • Brasserie 't Oud Conservatorium, met seizoenssuggesties en streekgerechten voor een sfeervol ontbijt, tussendoortje, zakenlunch of uitgebreid diner. Eind 2015 werd ze omgeturnd tot 'Grand Café Den Grooten Wolsack'.[1]

Allicht eveneens:

 • De Stolp traiteurdienst [N 3]

Het complex aan de Wollemarkt 16 biedt nog onderdak aan:

 • Hotel Den Grooten Wolsack, met 22 kamers;
 • Grand Café Den Grooten Wolsack, in feite een bier- en wijnrestaurant;[1]
 • Daedalus Events nv,[N 3] beurzen- en evenementenorganisator van onder meer Bras Rommelmarkten, Drive-in Movies, Catwalk, Beestenboel, Hercules Trophy.
Gedenkplaat Gaston Feremans

Varia[bewerken]

 • Een gedenkplaat met de beeltenis van de Mechelse musicus Gaston Feremans (1907 – 1964), die in het Stedelijk Conservatorium zijn eerste opleiding in de muziek kreeg, tooit de voorgevel van het pand.
 • Tijdens een blitzbezoek dineerde de Griekse premier Tsipras in april 2016 in het toen recente Grand Café Den Grooten Wolsack.[2]

Bronnen[bewerken]

 1. 1,0 1,1 Den Grooten Wolsack tilt 't Oud Conservatorium naar hoger niveau. Het Laatste Nieuws, regio Mechelen (2015-12-08). Nagezien 2016-04-20.
 2. Griekse premier dineert in Mechels bierrestaurant. Gazet van Antwerpen (2016-04-14) Nagezien 2016-04-20.

Voetnoten[bewerken]

 1. Anders dan de Grote en Kleine Keizer in de Onze-Lieve-Vrouwestraat, is maar één Mechelse Wolsack bekend. Mogelijk insprireerden Den Grooten en Den Clynen Wolsack in Antwerpen.
 2. De inventaris van het archief van het Antwerpse Hof van Assisen 1795-1939 (nr. 2449) vermeldt "1869 dec.16 SLAVON Egide, bankbreuk, Mechelen."
 3. 3,0 3,1 De website www.daedalus.be, waarnaar bepaalde bedrijfgidsen verwijzen voor Daedalus Events nv en voor De Stolp, is niet langer toegewezen. De Nationale Bank meldt voor de nv 'Normal situation'. Nagezien 2016-04-19.