Gillis Smeyers

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif A painter from Mechelen
Doodsprentje van Gillis Jozef Smeyers

Gillis Jozef (Egide-Joseph, Ægidius Josephus) Smeyers, geboren in Mechelen in 1694 en overleden te Brussel op 11 april 1771, was een schilder van religieuze en historische onderwerpen, alsook portret- en decoratieschilder. Hij was zoon en leerling van Jacob Smeyers (1657 – 1732).[1]

In 1715 frequenteerde hij in Düsseldorf, Duitsland, samen met zijn beschermheer Baron de Loë het atelier van de schilder J.F. Douven. Rond 1718, na een omzwerving in Rome, keerde hij terug naar Mechelen, deels omwille van de verzorging van zijn zieke ouders.

Als veelzijdig persoon was Gillis Smeyers ook poëet, verzamelaar (onder meer van etsen van Pieter Paul Rubens en de werken van J.B. Descamps), bibliofiel en kunsthistoricus. Hij stelde een biografie van Rubens op, een inventaris van de kunstwerken in de Mechelse Kerken en een lijst van Mechelse kunstschilders en beeldhouwers.

Oeuvre

Beschouwd als één van de grote Mechelse schilders van de 18e eeuw kan zijn ruime oeuvre vergeleken worden met de werken van zijn vader en grootvader, vooral op het vlak van historisch-religieuze tableaus. Van zijn hand zijn volgende werken bewaard gebleven:

  • ‍'Assomption de la Vierge'‍ in de Mechelse Sint-Romboutskathedraal
  • ‍'Le Pape Corneille faisant enlever des catacombes les corps des Saints Pierre et Paul'‍ in de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Ninove
  • ‍'Saint Dominique recevant un livre de Saint Paul et une crosse de Saint Pierre'‍ (episode uit het leven van Sint-Dominicus) in de Mechelse Sint-Romboutskathedraal
  • ‍'Saint Norbert consacrant des Diacres'‍ in Brussel
  • ‍'Le Sacre de Saint Rombout'‍ uit 1745 in het Stedelijk Museum Vanderkelen-Mertens in Leuven

Hij portretteerde menige voorname personaliteiten, zoals de Aartsbisschop Caïmo en Kardinaal T.P. d’Alsace, evenals militairen, waaronder de Prins van Clermont en de Maarschalk van Lowendael. Zijn ‍'Negen Oudsten van de Gilde van de Slijpers‍' (1735) en ‍'De Chroniqueur van Azevedo'‍ (1755) bevinden zich in het Stedelijk Museum Hof van Busleyden.

Ook maakte Smeyers tekeningen voor de ‍'Chorographia Sacra Brabantiae'‍ van Sanderus (1726 – 1727) en schetsen voor preekstoelen voor de kerken van de dominicanen en voor de Sint-Pieterskerk in Mechelen.

Externe links

Bronnen

  1. (fr) Van de Kerckhof, Véronique; Bussers, Helena; Bücken, Véronique. Jacob Smeyers (1657 – 1732). Le peintre et l'arpenteur – Images de Bruxelles et de l'ancien duché de Brabant p. 120. Dexia Banque, Doornik (2000) Nagezien 2016-10-04.

Voetnoten