Geerdegemstraat

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Street at the southern outskirt of Mechelen

Bezig met het laden van de kaart...

Geerdegemstraat (te Mechelen; helemaal onderin een stukje grondgebied van Zemst)
Stippen: Carrefour 'Mechelen-Zuid' te Zemst (rood), speelbos (groen)

De Geerdegemstraat te Mechelen loopt van nabij het Vlaams-Brabantse Hofstade, een huidige deelgemeente van Zemst, vanaf het knooppunt van de Jubellaan met de Tervuursesteenweg doorheen de zuidelijke tip van de Mechelse Tervuursesteenwegwijk langs het eigenlijke Zemst. De straat eindigt aan de Zemstbaan, slechts dertig meter ten noorden van het grote supermarktgebouw bij Mechelen-Zuid — oorspronkelijk een Maxi GB, nu Carrefour, waarvan de klanteningang echter zuidelijker aan het parkeerterrein is.[N 1]

Aan weerszijden van een nabij huisnummer 90 naar de Jubellaan teruglopende zijweg (welke Google Maps eveneens Geerdegemstraat noemt), opende in 2011 officieel het eerste speelbos van Mechelen.[1]

Geerdegemstraat

Geerdegemse geschiedenis[bewerken]

Gebaseerd op 18e-eeuwse kaarten tekende de Mechelaar Joseph Hunin rond 1800 de Geerdegemstraat slechts tot de Brusselsesteenweg, alwaar volgens Marc Alcide van de Zemstse heemkundige kring de Semse ooit een middeleeuwse burcht zou hebben gestaan.[2][3] Verder westwaarts liep ene 'Broekstraat' tot langsheen de Zenne. Daarvandaan liep noord-noordoostwaarts naar het Vrijbroek aan de Hombeeksesteenweg een weg, die grotendeels overeenstemde met de huidige straat Geerdegem-Schonenberg.[4]

De Geerdegemstraat was de nog smalle gekasseide hoofdbaan naar Geerdegem. Dit gehucht met het Geerdegembroek, was gelegen ten zuiden van het gehucht Auwegem en van Hanswijk. De oostelijke en zuidelijke grenslijn scheidde Mechelen van het eermalig Brabant — inzake respectievelijk van de toenmalige dorpen Hofstade en Zemst. Ten westen vormde de Zenne de grens met het Zemstse gehuchtje Laar en noordelijker met het dorp Hombeek, dat eind 1976 een deelgemeente van Mechelen is geworden.[5][3]

Langsheen de oude kasseiweg zag men destijds enkele dreven en heel wat boerderijen en akkers. Nu zijn menige hoeves gerenoveerd en is er nog slechts op twee boerderijen agrarische activiteit. De laatste als bouwkundig erfgoed vermeldenswaardige, verdween evenwel in 1979.[6] Aan het gehucht herinnert evenwel ook bij het noordeinde van de Zemstbaan de straatnaam Geerdegemdries, met de gerestaureerde 17e-eeuwse hoeve gekend als het 'Hof van Geerdegem'[7] waarbij het gehuchtje Halfgalg ontstond.

In de Geerdegemstraat bevindt zich het mid-20e-eeuwse kapelletje van Onze-Lieve-Vrouw-van-Smarten.[8]

Filmlinks[bewerken]

De zusters Simonis
Speelbos Geerdegem


Bronnen[bewerken]

  1. Natuurrecreatie: Waarom een speelbos - Speelzone Geerdegembos. Regionaal Landschap Rivierenland vzw. Nagezien 2013-02-02.
  2. Alcide, Marc. Een middeleeuwse burcht aan de grens Mechelen-Zemst? Gepubliceerd door auteur. Nagezien 2013-02-02.
  3. 3,0 3,1 Hunin, Joseph. Carte figurative de la ville et environs de Malines. Collectie: Stadsarchief Mechelen. Regionale Beeldbank (1800-04-12). Nagezien 2013-02-02.
  4. Geerdegem-Schonenberg (ID: 254). De Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed. Onroerend Erfgoed (Vlaamse Overheid). Nagezien 2013-02-02.
  5. Van Antwerpen, P. (1730) Nieuwe Caerte ende Platte Grondt der Stadt ende Provincie Mechelen Stadsarchief Mechelen. Stad Mechelen (op Flickr). Nagezien 2013-02-02.
  6. Geerdegemstraat (ID: 255). De Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed. Onroerend Erfgoed (Vlaamse Overheid). Nagezien 2013-02-02.
  7. Hof van Geerdegem (ID: 1422). De Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed. Onroerend Erfgoed (Vlaamse Overheid). Nagezien 2013-02-02.
  8. Mariakapelletje in Geerdegemstraat is 60 jaar oud Mechelen Blogt (2014).

Voetnoten[bewerken]

  1. De grens tussen Zemst en Mechelen wordt door Google Earth getekend net ten zuiden van de inrit tot het parkeerterrein aan de Zemstbaan, zodat de supermarkt geheel in Mechelen lijkt te liggen. Het adres ervan wordt echter gepubliceerd als 'Zemstbaan, 242, 2800 Zemst' met het postnummer van Mechelen. Het gebouw van het doe-het-zelf- en tuincenter met ingang aan datzelfde parkeerterrein, toont Google Earth net in Zemst.