Frans Wouters

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif A painter and sculptor from Mechelen

Frans Wouters, geboren te Mechelen op 13 december 1882 en er overleden op 8 februari 1969, was een kunstschilder en beeldhouwer. Rik Wouters en hij waren kozijns.[N 1]

Oeuvre[bewerken]

Frans Wouters werkte, vanaf de leeftijd van 12, samen met Rik in het houtsnijdersatelier van zijn oom Emile Wouters, Riks vader. Hier werkten ook Ernest, Nante en Frans Wijnants.[1]

Vanaf 1897 tot 1905 volgde Frans Wouters een opleiding tekenen, boetseren en beeldhouwen aan de Mechelse Academie. Zijn leraren waren Jan-Willem Rosier en Jozef Willems. Aan de academie behaalde Frans Wouters een aantal prijzen.

Vanaf 1912 bevond Frans Wouters zich in Parijs, waar hij zich specialiseerde in het tekenen naar levend model aan de Académie Libre (Montparnasse), wat een pak schetsen, schilderijen en bas-reliëfs opleverde. In Parijs werd Frans Wouters geïnspireerd door het Parijse artistieke milieu en bevond hij zich in het gezelschap van Maurice Utrillo en Amedeo Modigliani.

De Eerste Wereldoorlog verhinderde het artistieke werk en leidde tot een odyssee die opnieuw leidde naar Mechelen, dan via Oostende naar Londen en zo terug naar Parijs, waar – in die periode – van kunst geen sprake meer was.

In 1921 keerde Frans Wouters terug naar Mechelen, waar hij een eigen houtsnijdersatelier opstartte aan de Persoonshoek. Hier werkte hij voornamelijk voor de Mechelse meubelmakers. Buiten zijn werk om werkte Frans Wouters zijn collectie beeldhouwwerken, schilderijen, tekeningen en pastels verder uit.[2] Een beeld van zijn hand, gemaakt in opdracht van de oud-strijders voor Jef Denyn, staat in het Stedelijk Museum in Mechelen.

Frans Wouters was een vriend van Theo Blickx en bewonderaar van Ernest Wijnants.

De werken van Frans Wouters waren te bezichtigen tijdens de tentoonstelling ‍'Rik Wouters & co – Beeldhouwers in Mechelen'‍ in juni 2011 te Mechelen.[3] Ook de tentoonstelling ‍'Voor-rond-na Rik Wouters in Mechelen'‍ (galerij CG – Sint-Jansstraat) in 2011 bevatte werk van Frans Wouters.[4]

Externe links[bewerken]

  • Kokken, Roger; Wouters, Hilda et al. Mechelse kunstenaars. Mechelen Blogt (≥ 2006-08-28) Nagezien 2018-07-29.

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]

  1. Taaladvies – Neef vs kozijn — Taaladviezen gelaten voor wat ze waard zijn, blijft de kozijn ondubbelzinnig een generatiegenoot. In die relatie tussen jongens of mannen is elk een kozijn van de ander; het vrouwelijke equivalent is een nicht. Deze laatste term is evenwel even dubbelzinnig als neef. Een neef kan namelijk net zo goed tot de volgende generatie behoren, sterker nog: in de primaire betekenis behoort die daartoe en noemt de neef de ander oom of tante. De blijkbaar minder radicale Van Dale merkt terecht op dat het meervoud van het kozijn van een raam -en krijgt, van het familielid kozijn -s.