Frans Langhemans

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Sculpturee and architect from Mechelen
Fontein Neptunus (aka Vadderik) in Mechelen

Frans Langhemans, geboren te Mechelen op 18 maart 1661 en er overleden in 1720, was een beeldhouwer en architect.

Stijl[bewerken]

Als leerling van Lucas Fayd'herbe[1] werd Langhemans vertrouwd met het pittoreske realisme dat Fayd’herbe zelf had opgestoken bij zijn voormalige meester Peter Paul Rubens.[2]

Frans Langhemans werkte in Londen een tijdje samen met de Mechelse beeldhouwer Jan van der Steen, doch keerde terug en werd lid van de Mechelse gilde. Zijn meest uitgesproken beeldhouwwerken zijn degene die hij uitvoerde voor de Sint-Romboutskathedraal.

Oeuvre[bewerken]

Eén van zijn vroegste werken is een natuurgetrouw stenen beeld van de heilige Libertus voor het monument van Amatus (de) Coriache, vicaris-generaal van het Mechelse aartsbisdom (1680). Ook een stenen beeld uit 1701 van een dramatisch gesticulerende Maria Magdalena van het monument aan Jan Baptiste en Bernard Alexander van der Zype, bezit eenzelfde natuurgetrouwheid.

Anders ging Langhemans te werk in 1680 voor een beeld in eik van de Maagd der Overwinning, dat hij beeldhouwde voor de Broeders van Liefde uit de abdij van Kapellen, bij Antwerpen. Het is een meer klassieke weergave en aan die stijl zou hij vanaf 1700 vasthouden.

Rond 1690 werke hij samen met Jan Frans Boeckstuyns en Adam Frans van der Meulen aan het houten barokhoogaltaar in de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk.[3]

In 1698-1699 werkte Langhemans samen met Jan van der Steen aan het altaar van Onze-Lieve-Vrouw in de Sint-Romboutskathedraal en in 1714 bracht hij het interieurportaal van de noordelijke ingang tot een goed einde.

In opdracht van de stad Mechelen[bewerken]

De stad commissioneerde Frans Langhemans voor het beeldhouwen van een nieuw hoofd voor de Reus uit de Mechelse Reuzenfamilie.

Ook werkt hij in de jaren 1714-'15 aan een voorstelling van De Goede Dief voor de Fonteinbrug, in 1716 aan een restauratie aan de gevel van het Paleis van de Grote Raad (Schepenhuis),[4] en houwde hij in 1718 voor een nieuwe monumentale stadspomp op de Veemarkt een beeld van Neptunus, door Mechelaars al gauw Vadderik genoemd.

Buiten Mechelen[bewerken]

In 1700 was Frans Langhemans verantwoordelijk voor het design van een nieuw gebouw aan de Grote Markt in Brussel en maakte hij werk van de monumenten in het mausoleum van Pierre (Pieter) Roose [5] in de Brusselse Sint-Michiel en Sint-Goedelekerk.[6]

In 1701 werkte hij aan het 'zwart- en witmarmeren hoofdaltaar van de Sint-Servaasbasiliek te Grimbergen.[7]

Van 1701 tot 1706 was Langhemans werkzaam voor de keurvorst van Düsseldorf, Johan Willem van de Palts.

In 1708 en in 1712-1713 dook Frans Langhemans geregeld op in Keulen, waar hij de zij-altaars maakte voor de Augustijnenkerk en het altaar van de parochiekerk van de heilige Servinus beeldhouwde.

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]