Euroshopping en Europarking

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
(Doorverwezen vanaf Euroshopping)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Former shopping complex and nearby parking building in the city centre

Het Euroshoppingcenter of kortweg de Euroshopping in Mechelen was het hoge betonnen gebouw uit 1973 tussen de Leermarkt en de Huidevettersstraat, een winkelcentrum met parkeergarage voor een vijftigtal wagens. Vele Mechelaars beschouwden het doolhof aan trappen, hellingen en gangen binnen de simplistische buitenzijde als een gedrocht in het historische stadscentrum. Het kon geen winkelend volk uit de Bruul naar de stille parallelstraten lokken. Het stempellokaal in de voormalige stedelijke Vleeshal uit 1881 tegenover de achterzijde, bracht in de beginjaren tot die werkloosheidscontrole afgeschaft raakte, nog de drukste doorgang en hangjongeren avant-la-lettre mee maar dit kon geen allure aan een commerciële beleving geven.

Het complex van over een ondergrondse en verscheidene hogere verdiepingen verspreide ± 10.000 m² oppervlakte voor ruim 180 winkels en achteraan een kleine bioscoop, kreeg van meet af aan te maken met leegstand en de toestand werd zelfs zo erg dat het na verloop van tijd werd gesloten voor het publiek. De beter gelegen winkelgalerij, een eenvoudige gelijkgrondse doorgang tussen de Botermarkt en de Muntstraat die zich net als de 'Nieuwe Stadsfeestzaal' onder de Europarking voor 500 plaatsen op de locatie van de in 1969 gesloopte Groentehal bevond, behield niet lang het verhoopte succes. De laatste jaren was alleen de vanuit de Huidevettersstraat bereikbare parking in gebruik gebleven.

Opkoping & onteigening, afbraak & herwaardering

Behalve de Eurogebouwen omvatte het stratenblok onder meer een voormalige dancing, een paar horecazaken en woonhuizen dichter bij en in de Blaasbalgstraat. Na mislukte stedelijke onderhandelingen om het blok te saneren met medewerking van de in 2004 nog ruim 130 eigenaars, was de Stad gestart met het uit de hand aankopen van uiteindelijk ongeveer de helft van de site; de andere eigendommen werden onteigend.

Einde 2005 sloot de Stad met de projectontwikkelaar Bouwfonds Property Development Belgium nv een overeenkomst af voor de sloop en de bouw, financiering en verkoop van een nieuw complex dat het ganse stratenblok ging beslaan. Einde 2008 lag de site plat en op 28 september 2012 werd er het woonproject "Het Clarenhof" ingehuldigd.

" Met de sloop van het Euroshoppingcomplex is een
  einde gekomen aan een periode van jarenlange
   verloedering en verwaarlozing 
"
(Stad Mechelen) [1]

Filmlinks

In en rond de Euroshopping, deel 1
(24 aug. 2008)
In en rond de Euroshopping, deel 2
(25 aug. 2008)
Studio's Radio Reflex in de Euroshopping
in de jaren 1980


Externe links

Bronnen

  1. Euroshopping. Stad Mechelen (Pagina niet langer beschikbaar bij nazicht 2017-05-14)

Voetnoten