Edgar Tinel

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Composer, pianist and director of the School for Religious Music at the time in Mechelen
Edgar Tinel
Edgar Tinellaan in Mechelen

Edgar Pierre Joseph Tinel,[N 1] geboren te Sinaai op 27 maart 1854 en overleden te Brussel op 28 oktober 1912, was een componist en pianist. Hij volgde Jacques Nicolas Lemmens op als directeur van de daarna naar deze laatste genoemde School voor Godsdienstige Muziek te Mechelen. De voormalige Katelijnevest en Kerkhofvest op de kleine ring werden samen in 1912 tot Edgar[d] Tinellaan herdoopt.

Edgar Tinel en Peter Benoit worden algemeen beschouwd als de invloedrijkste figuren van de Vlaamse muziek aan het einde van de 19e eeuw.

Carrière[bewerken]

Edgar Tinel ging in 1863 naar het École royale de Musique te Brussel, waar hij les kreeg van Louis Brassin  ‍(en) (piano) en François-August Gevaert (compositie) en begon in 1873 een carrière als pianosolist, die hem internationale bekendheid bracht. Al snel legde hij zich vooral toe op het componeren. In 1877 won hij Belgische Prix de Rome met de cantate Klokke Roeland.

In 1881 volgde hij Jacques-Nicolas Lemmens op als directeur van diens School voor Godsdienstige Muziek, het latere Lemmensinstituut, te Mechelen. Van 1889 tot 1908 was hij inspecteur van de Belgische muziekscholen. In 1896 werd hij tevens professor contrapunt en fuga aan het (alsdan tweetalig geworden) Brussels conservatorium, waarvan hij in 1909 directeur werd. Het daarop volgend jaar werd hij tevens kapelmeester aan het koninklijk hof.

Vanuit zijn religieuze betrokkenheid propageerde hij het herstel van de liturgische muziek. Hij stond paus Pius X bij met het opstellen van de encycliek Motu Proprio (1903) over de liturgische vernieuwing.

Ook zijn muziek, die met werken als Klokke Roeland en Vlaamsche Stemme aanvankelijk Vlaams-nationalistisch was, evolueerde naar religieus getinte werken, zoals het Oratorium Franciscus (1888), de Missa in Honorem Beatae Mariae Virginis de Lourdes (1892) en de geestelijke opera Katharina (1909).

Publicaties[bewerken]

Tot zijn publicaties behoren Le Chant Grégorien (1890) en Pie X et la Musique Sacrée (1908).

Koninklijke Kunstkring Edgar Tinel[bewerken]

Staf Nees, vanaf 1922 dirigent van de in 1920 te Mechelen gestichte Kunstkring Edgar Tinel, bracht die tot volle ontplooiing met de uitvoering van vele meesterwerken van onder meer Tinel, Peter Benoit, Gaston Feremans, Händel, Hayden, Mozart, Verdi. Sinds 1955 mag dit gemengd koor met orkest zich Koninklijk noemen. Na het overlijden van Nees leidde Piet Van den Broek, met Laurent Van den Bergh als tweede dirigent en vaste begeleider.

Het is nog steeds één van de meest actieve en vooraanstaande koorgezelschappen in de Mechelse regio.(bron?)

Varia[bewerken]

  • Het stadsbestuur voorziet een vijfde park in de binnenstad, achter de voormalige rijkswachtkazerne. De realisatie van het Tinelpark is gepland voor 2018.[1]

Externe links[bewerken]

Filmlinks[bewerken]

Opening Tinelpark Mechelen


Bronnen[bewerken]

  1. Stadspark van twee miljoen ook in teken van mensenrechten Gazet van Antwerpen, regio Mechelen (2016-03-05) Nagezien 2016-03-25.

Voetnoten[bewerken]

  1. Geregeld ziet men de voornaam gespeld als 'Edgard', anno 2014 ook op de Mechelse straatnaambordjes van de Edgar[d] Tinellaan. Zelf signeerde hij als 'Edgar Tinel' en zo staat het op zijn grafmonument naast de Sint-Catharinakerk te Sinaai en in de naam van het museum in de 'Edgar Tinelstraat', eveneens in zijn geboortedorp.