De Mechelse Reuzen

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
(Doorverwezen vanaf De Mechelse Reuzen)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Folklore in Mechelen
Ook de reuzenkinderen Mieke, Klaasken en Janneke
zijn een erkend cultureel begrip als UNESCO-Werelderfgoed

Minstens om de 25 jaar gaan ze op stap door de straten van Mechelen. Van 1 tot 17 april 2006 kon je ze uitzonderlijk bewonderen in het Erfgoedcentrum Lamot. De Reus, de Reuzin, Janneke, Mieke en Klaasken verdwenen nadien wéér een tijdje uit het gezichtsveld.

De 'Kerstenbrief der Mechelsche Reuzen' impliceert voor Vader Reus en Moeder Reuzin het jaar 1492 als verschijningsdatum:
"Juist 108 jaar bleven Vader en Moeder in peis leven onder elkaar, tot in 1600 drie kleine Reuskens (hooger reeds genoemd) het Reuzenhuisgezin kwamen vergrooten en vervroolijken, en ook de Mechelaars zeer vermaken, wanneer ze mede de straat opkwamen: Janneke met zijn klein klaterke, Kloske met zijn blommekens en Mieke als 'n hupsch bakvischje met haar mooien waaier."

De Mechelsche reuzenfamilie heeft ook 'n grootvader, Goliath, die in 1511 de reuzentrein is komen vervoegen. Bompa weet denkelijk van reumatiek, want hij verschijnt nooit in het openbaar dan gezeten op een reuzenwagen getrokken door zes pikzwarte paarden. Zo ten minste wilde hij het absoluut voorheen. Later vergenoegde de zittende reus zich met vier schimmels. Wellicht kende hij toen ook al crisis. Zijn gehelmde reuzenhoofd als een tic nerveux over en weer draaiend, slaat de ouderling voortdurend het in zicht komende publiek gade. Het is al voorgekomen, dat hij er een stijve nek van kreeg.

Galerij[bewerken]

Filmlinks[bewerken]

Reuzenlied


Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]