Berthoutinstituut-Klein Seminarie

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif At Mechelen, a Catholic secondary and smaller primary school with boarding facilities for pupils

Het Berthoutinstituut-Klein Seminarie (afgekort BimSem) is een katholieke school in Mechelen, gevormd door het samengaan van het Berthoutinstituut Mechelen (B.I.M.) met het Klein Seminarie. Internaat is beschikbaar voor een paar honderd van de ongeveer 1.150 middelbare scholieren en het 350-tal in het basisonderwijs.

Geschiedenis[bewerken]

De in 1879 gestichte Katholieke Normaalschool Mechelen was ondergebracht Onder-den-Toren, waar nadien een afdeling van de TSM zou komen. In 1957 werd op de Schuttersvest in het vroegere Pensionnat des Dames de Marie een lager middelbare afdeling toegevoegd, welke vanaf 1965 Vrije Middelbare School (V.M.S.) genoemd werd. Beide afdelingen verhuisden in 1968 met als nieuwe gezamenlijke naam B.I.M. naar vrijgemaakte terreinen die hoorden bij het in 1830 gestichte Klein Seminarie. Dit in het laatachttiende-eeuwse Hof van Coloma en restanten van het zestiende-eeuwse Hof van Hoogstraten gevestigde middelbaar internaat droeg nog haar voorbijgestreefde naam, gezien de tot seminariestudies voorbereidende wijsbegeertecyclus al in 1935 verhuisd was naar Sint-Katelijne-Waver (Sint-Jozefseminarie, het latere Borgerstein). Pas in 1988 fusioneerden de beide tussen Zandpoortvest en Bleekstraat gelegen scholen. Hoewel het B.I.M. toen al een zevental jaar gemengd onderwijs kende, zou het internaat pas na nogmaals die duur ook voor meisjes accommodatie bieden.

Varia[bewerken]

  • Van het Hof van Hoogstraten bleef uiteindelijk alleen het torentje met de belvedère bewaard.
  • Zowat zes decennia na totale ontmanteling van de neoclassicistische Aloysiuskapel uit 1835 bracht ruim een jaar restauratie haar opnieuw in gebruik in 2017.

Contact[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]