Battenbroek

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Nature area at the northwesterly edge of Mechelen

Bezig met het laden van de kaart...

Het natuurgebied Battenbroek   —   v.l.n.r.:
kasteeldomein, rusthuis, dicht taverne-restaurant, watertoren Mechelen-Noord

Battenbroek is in de deelgemeente Walem de meest noordwestelijke uithoek van Mechelen. Het is een als landschap beschermd natuurgebied tussen westelijk de Dijle en noordelijk de Nete, aan de samenvloeiing van die rivieren. Oostelijk vormt de Spildorenbeek de scheiding met het dorp Walem en zuidelijk paalt het groen aan de industriezone Mechelen-Noord.[1][2]

De E19 doornijdt het broek. Zandwinning voor de aanleg van die autosnelweg vormde de Grote Vijver, tussen Dijle en E19, en de Kleine Vijver, aan de overzijde van de snelweg. Op de eerstgenoemde beoefent een club waterskiën en de andere is een publieke visvijver.

Kasteel van Battenbroek[bewerken]

Vanouds vergde beheersing van de beide rivieren een versterking op de landwig. Het castrum dat in 1220 bestond, zou één van de vier burchten (met ook Nekkerspoel, Rumst en Ruisbroek) van de Berthouts geworden kunnen zijn. Het omgracht domein met 13e- of 14e-eeuws poortgebouw en tot rond 1830 meermaals verbouwd kasteel, ligt op een lage verhevenheid meteen ten noorden van de Grote Vijver. Een landhuis met neogotische kapel stamt uit het begin van de 20e eeuw. Het domein valt niet te bezoeken.[3] Bij de knik in de weg ernaartoe ligt het bejaardenrusthuis Battenbroek, mogelijk in een ongeschikt overstromingsgebied.[4]

Grote Vijver[bewerken]

Bij de Grote Vijver staat aan het einde van de Blarenberglaan het taverne-restaurant Battenbroek met een flink terras, alwaar het baantje genaamd Battenbroek naar het kasteel en anderzijds naar de Netebrug in het dorp leidt.[N 1] Doorgaand autoverkeer tussen beide straten wordt weliswaar vrijwel steeds geblokkeerd en bij verscheidene gelegenheden bleek een verkeersbord de ene of de andere toegangsweg tot de taverne te verbieden. In 2016 sloot ze, wellicht definitief. Vlak hierbij ligt ook het voetbalterrein van FC Walem.[5] Een recente ringdijk belemmert het zicht op vijver vanaf de Blarenberglaan en pal middenop deze rechte baan werd een nieuwe elektriciteitsmast geplaatst, waar dus met een bocht omheen gereden moet worden. ter hoogte van die ringdijk werd een groot aantal nieuwe dwarse parkeerplaaten aangelegd, met op het zicht nog onduidelijk praktisch nut.

Kleine Vijver[bewerken]

In de Kleine Vijver werd, behalve met algemene vergunning gevist, ook in toenemende mate gezwommen, wijl politiepatrouilles op hete zomerweekenddagen tot een duizendtal bezoekers, waaronder tal van picknickers, oogluikend lieten begaan. Sinds 2004 kwam daar drastisch verandering in, zowel door nultolerantie met ogenblikkelijke verbalisatie bij zeer sterk verhoogde observatiefrequentie, als door het voor wagens versperren van de naastliggende Spildorenlaan zodat de enkele honderden parkeergelegenheden verdwenen. Ook werden langsheen de oever vuilbakjes weggehaald en het geboomte en struikgewas fel uitgedund. Sindsdien werd het een quasi geheel verlaten, nogal verwaarloosd en weinig aantrekkelijk wandelterrein.

Tussen de Netedijk en de Kleine Vijver in, baatte gewezen meervoudig wereldkampioen motorcross Eric Geboers een helikopterbedrijf uit, tot dit in 2004 failliet ging.[6] De in voorgaande jaren nog talrijke recreanten hadden geregeld een toestel over de vijver zien af- of aanvliegen.

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  1. Officieuze coördinatie van de jachtreglementering (Doc) p. 102-103. Vlaamse Overheid (2011-02-28). Nagezien 2014-11-13.
  2. Studiegroep Omgeving. Ruimtelijk structuurplan stad Mechelen (Doc) p. 35. Stad Mechelen (2001-01). Nagezien 2014-11-13.
  3. Kasteel van Battenbroek (ID: 1691). De Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed. Onroerend Erfgoed (Vlaamse Overheid). Nagezien 2014-11-13.
  4. Kerremans, Inge. Rusthuis komt in overstromingsgebied. Gazet van Antwerpen (regio Mechelen) (2014-04-09). Nagezien 2014-11-13.
  5. FC Walem - Clubinfo - Algemene info. FC Walem. Nagezien 2014-11-13.
  6. EG Heliservice officieel failliet. Het Nieuwsblad (2004-03-13). Nagezien 2014-11-13.

Voetnoten[bewerken]

  1. Naargelang de uitvergroting, blijken online wegenkaarten 'Blarenberglaan' ook, of nog 'Dreef', te vermelden alwaar de weg 'Battenbroek' heet.