August Gillé

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Painter and sculpturer from Mechelen
Overvloed  (eind jaren 1920 - afmetingen: 3 x 2,15 m)

August (‍'Staf'‍) Gillé, geboren aan de Nekkerspoel te Mechelen in 1892 en overleden te Rijmenam in 1989, was opgeleid tot meubelmaker, waarbij hij zocht naar nieuwe vormen voor siersculpturen. Hij werd beeldhouwer, ook in steen, en vooral schilder.

Staf Gillé behoort tot de zogenaamde 'generatie van vergeten kunstenaars'. Bij een overzichtstentoonstelling in het gemeenschapscentrum ‍'t Blikveld te Bonheiden van 1 juni tot en met 12 augustus 2007, met tentoongestelde werken in de Onze-Lieve-Vrouwkerk en in het rusthuis Den Olm (naast de publicatie van een monografie en een website en tevens een veiling van 14 van zijn werken), stond de artistieke wereld er weerom verbaasd over dat zijn œuvre niet meer weerklank heeft gekregen. Een mogelijke verklaring ligt in zijn teruggetrokken levensstijl in haast franciscaanse soberheid, hoewel Gillé verre van asociaal was.

Biografie[bewerken]

Sinds zijn jeugd te Nekkerpoel in herberg De Stadspomp en in de Borchtstraat, bleef August Gillés officiële woonplaats steeds Lakenmakersstraat 157 in Mechelen, ook wanneer hij vanaf 1962 aan de Guldensporenlaan in Bonheiden zou leven en van in 1989 in deelgemeente Rijmenam.

August Gillé verloor op veertienjarige leeftijd zijn vader, zodat hij al jong een kostwinner werd. Bij de aanvang van de Eerste Wereldoorlog vergezelde hij zijn moeder op de vlucht tot in Ierland. Nadat zijn strijdende jongere broer Hubert gekwetst raakte, trok hijzelf naar het front in de Belgische Westhoek, tot ook hij ernstig gewond werd, aan de rechterhand en -arm. Hij bleef eeuwig vrijgezel, ondanks een levenslange platonische verliefdheid op een dame uit de Lakenmakersstraat.[1]

August Gillé was een kunstenaar met een authentieke roeping. Hij heeft zijn hele leven gekozen voor de armoede, omdat hij vond dat het kunstenaarschap en de armoede één geheel zijn. "Zo gauw je dit doorbreekt, verlies je je kunstenaarsziel en daarmee je zelfbevestiging", aldus August Gillé, "Je bent dan niet meer echt." Hij wás echt en uniek. Gedurende zijn lang leven doorliep hij ongekunsteld en onbevangen zijn eigen weg: een evolutie als denkend en voelend mens - en dat vertrouwde hij aan doek, papier, steen en gips toe.

August Gillé heeft de wereld nooit opgezocht maar de wereld was wel altijd welkom. Hij heeft zich, sinds hij zich te Bonheiden vestigde, het lot van andere kansarme kunstenaars voortdurend aangetrokken en liet hen gratis exposeren in zijn tentoonstellingsruimtes: stallen die hij had ingericht in zijn oude hoeve Witte Vlag, symbool voor vrede en verdraagzaamheid. Zich onbewust van de stijlevoluties die door critici werden onderkend, heeft hij zich als jonge kunstenaar laten leiden door zijn religieuze geaardheid, zijn afkeer voor oorlog, uitbuiting en leugen en, op latere leeftijd, door zijn herwonnen levensvreugde en zijn verdiepte beschouwingen over het mysterie van de schepping en de natuur.

August Gillé was een unieke figuur, een monument, een verdoken voorbeeld. Kunstenaars uit zijn tijd zoals stadsgenoot Prosper de Troyer, directeur van de Mechelse Academie Gustave van de Woestijne en zijn goede vriendin Alice Nahon hielden zeer van zijn werken.

August Gillé schilderde van 1919 tot 1989. In 1980 schonk Gillé zijn hele oeuvre (+/- 10.000 werken) aan de vzw De Krankhoeve, met daarbij zijn huis in Mechelen en een geldsom als eerste steun voor het propageren van zijn werk. Het was Dominik Lybaert, drijvende kracht achter een eerherstel[N 1] van August Gillé, begin 2006 een pijnlijke ervaring toen hij vaststelde hoe de nagelaten werken op de zolder van een schoolgebouw te Rijmenam lagen te verkommeren en zodat er al onherstelbaar beschadigd waren.

In ere stelling[bewerken]

Dominik Lybaert begon de gemeentelijke overheid te herinneren aan de plannen om een museum uit te bouwen rond deze kunstenaar, doch tevergeefs. Hij heeft deze althans door Bonheiden vergeten kunstenaar in een eerste fase met zijn website digitaal proberen te reanimeren en vooral te rehabiliteren. De vele en vooral positieve feedback van kunstliefhebbers, kunstenaars en bekende politici gaven een duidelijke indicatie dat het hier om een groot en veelzijdig kunstenaar gaat. Lybaert vond steun tot in ere stelling van August Gillé in het gastenboek van de website, met reacties van Yves Leterme, Beniti Cornelis en zovele anderen; Bart Somers, Inge Vervotte en Frank Nobels horen tot de eersten die het initiatief van Dominik Lybaert ondersteunden.

Een bronzen afgietsel van een zelfportret van August Gillé werd op 11 januari 2011 onthuld, in een heraangelegde tuin schuin tegenover de kerk in Bonheiden. Op 27 september 2013 werd deze officieel ingehuldigd met een door de gemeente geplaatst naambord: August Gillé Tuin,

Galerij[bewerken]

Filmlinks[bewerken]

August Gillé


Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  1. Smets, Jan. Malines Terrace, Belgian Square in Monaghan - Ireland . (2014-03-06). Mechelen Blogt. Nagezien 2014-03-07

Voetnoten[bewerken]

  1. Dit 'Mechelen Mapt'-artikel kwam initieel tot stand mede dankzij Dominik Lybaert.