August Croquet

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif A 19th century archivist from Walem
Kruisbeeld aan de kerk van Walem

August Croquet, geboren op 19 december 1810 in Brussel en overleden te Walem bij Mechelen in 1875, was archivaris en bracht de geschiedenis van Walem samen.

Biografie[bewerken]

August Croquet studeerde geneeskunde in Leuven, waar hij Edward De Knijff leerde kennen, de eigenaar van het kasteel in het domein van de voormalige abdij van Roosendael. Croquet volgde De Knijff naar Walem, waar hij een dokterspraktijk opende. Tot 1860 huurde hij ‍'De Vergulden Bargie'‍, een historische woning aan de brug van Walem, doch later bouwde hij zijn huis ‍'Bethleëm'‍, waar vroeger het oude pannenhuis stond.

Culturele realisaties

Als verkozen gemeenteraadslid (1839 en 1845) werd August Croquet benoemd tot gemeentesecretaris en ambtenaar van de burgerlijke stand. Als vooraanstaand persoon wist August Croquet o.a. te realiseren:

  • terugkrijgen van het oude wapen van de ‍'Vryheyt Walem'‍,
  • heroprichting van de Sint-Sebastiaansgilde (boogschuttersvereniging),
  • na 20 jaar een nieuw leven voor de jaarmarkt,
  • stichting van de vereniging ‍'Terpsichore'‍ (voordracht en zang),
  • oprichting van de fanfare ‍'Concordia'‍.

Archivering & heemkunde

August Croquet ordende niet enkel de oude archieven van Walem die zich op de zolder van het gemeentehuis bevonden, maar ook de archieven van de Polder en Battenbroek en het kerkarchief.

Door zijn gedrevenheid kreeg August Croquet de opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken om ook de archieven van Duffel, Sint-Katelijne-Waver en Lier te archiveren, wat leidde tot een lijvig boek over deze gemeentes dat echter nooit uitgegeven werd. Het handschrift ligt bewaard in de Koninklijke Bibliotheek van België te Brussel.

Voor de straatnaam 'Senthout' in Duffel, kwam August Croquet met de verklaring dat Sint Rombout daar ooit zou gepredikt hebben (Sinthout of Heilige Bos). Hij kwam tot deze conclusie omdat er vlakbij in 1547 een 'Sint-Romboutsveldeken' lag.[1]

Ook hield August Croquet zich, samen met zijn zoon Leopold, bezig met genealogie.

De dood van zijn vrouw en een hartziekte waren de aanleiding van August Croquets dood in 1875. Zijn grafzerk op het Walemse kerkhof werd tijdens de Eerste Wereldoorlog vernield. De Heemkundige Kring Dr. Croquet vzw is naar hem genoemd. Deze lokale heemkundige kring maakt gebruik van het DICE (Digitale Inventarisatie Cultureel Erfgoed).[2]

Varia[bewerken]

  • Het is Mechelen Mapt alsnog onbekend of er een familieband bestaat tussen August Croquet en de Brusselse schilderes (en vrouw van de Mechelse kunstschilder Jan Jozef Vervloet) Augustine Croquet (Brussel, 1806 – Mechelen, na 1877).

Literatuur[bewerken]

  • Van den Brande, Rik. Een persoon in de kijker – Dr. August Croquet (1810-1875).
  • Goetstouwers, A.. Dr. August Croquet.

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]