Arnold Frans en Auguste Van den Eynde

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Artistic family from Mechelen
‍'Mechelen volgens Van den Eynde'‍ (door Marcel Kocken)

Arnold Frans Van den Eynde werd geboren op 11 maart 1793 in Mechelen en stierf in 1885. Hij was de vader van Auguste Jozef Antoon Van den Eynde (1822-1861). Beiden waren kunstschilders.

Arnold Frans Van den Eynde[bewerken]

Arnold Frans Van den Eynde is de zoon van Egidius Franciscus Van den Eynde en van Maria Catharina Verlijsen. Beide ouders waren werkzaam in het gerechtshof van Mechelen, hij als conciërge en zij als huishoudster. Het Mechelse gerechtshof was de woonplaats van de familie Van den Eynde, minstens sedert 1813. Arnold Frans volgde zijn opleiding aan de Mechelse Academie voor Schone Kunsten waar hij prijzen behaalde. Hij was klasgenoot van de Mechelaar Louis Royer.

In opdracht van de graaf van Coloma, van de heer de Crane d’Heysselaar, van Jan de Perceval en van Kanunnik Schoeffer werkte Arnold Frans Van den Eynde tal van tekeningen uit. Deze hadden vooral de stad Mechelen als onderwerp, zoals oude gebouwen, monumenten en stadszichten. Gekend was het zicht op de voorgevel van het artilleriemagazijn (arsenaal) in de Adegemstraat,[1] het binnenaanzicht van het Mechelse gerechtsgebouw[2] en het zicht op de pesthuizen aan de Ziekebeemdenstraat vlakbij de sinds 1785 benutte stedelijke begraafplaats.[3]

In 2010 waren enkele werken van Arnold Frans Van den Eynde te bewonderen in galerij CG in de Sint-Jansstraat in Mechelen.

Auguste Van den Eynde[bewerken]

Auguste Van den Eynde werkte in eenzelfde stijl als zijn vader. Gekende werken waren de Kapel van Battel, gewijd aan Sint-Lambertus,[4] de Heilige Geestkapel in de Mechelse Minderbroedersgang[5] en zijn ‍'Tableau chronologique des écoutètes, des bourgmestres et des échevins, depuis 1236 jusqu'à nos jours, ainsi que les sceaux des premiers seigneurs de la Ville de Malines'‍ dat in 1856 het daglicht zag.

Bibliografie[bewerken]

In 1982 verscheen het boek ‍'Mechelen volgens Van den Eynde'‍ van de Mechelaar Marcel Kocken. Het toont en beschrijft 100 pentekeningen van beide Van den Eyndes.[N 1]

Filmlinks[bewerken]

Trailer Heilige Geestsite


Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]

  1. Kocken, Marcel (tekst); Van den Eynde, Arnold Frans (tekeningen); Van den Eynde, Auguste Jozef Antoon (tekeningen). Mechelen volgens Van den Eynde. J. Stevens, Mechelen (1982). 100 fotografische reproducties, elk met commentaar, van tekeningen in oostindische inkt (Mechelse zichten) van de 19e-eeuwse Mechelse kunstenaars Arnold Frans en zoon Auguste. Oplage 1000 exemplaren. (221 pagina's, oblong 21 x 27 cm)