Albert Van Hoogenbemt

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Biography of a writer from Mechelen
"De Stille Man" door Albert Van Hoogenbemt

Albert Corneel Jozef Van Hoogenbemt, geboren te Mechelen op 1 maart 1900 en overleden op 17 januari 1964, was een romanschrijver. Hij schreef onder zijn ware naam, Albert Van (ook wel gespeld als 'van') Hoogenbemt.

Biografie

Toen Albert 12 jaar oud was stierf zijn vader en kwam zijn moeder alleen te staan met zeven kinderen. Hij liep te Mechelen school aan het Sint-Romboutscollege, waar hij de Grieks-Latijnse humaniora volgde.

Tussen 1923 en 1937 heeft hij een job op het Ministerie van Justitie om later over te schakelen naar het Ministerie van Onderwijs. Hier wordt hij, in 1938, bureelhoofd van de afdeling Schone Kunsten.

Oeuvre

Het is pas dan dat Albert Van Hoogenbemt zijn eerste roman publiceert: De Stille man, alhoewel hij daarvoor reeds, op aanraden van Wies Moens, enkele prozastukjes en verzen had gepubliceerd. Deze werkjes verschenen in tijdschriften zoals Ruimte en Ter Waarheid. In 1945, na de Tweede Wereldoorlog, is hij medestichter van het Nieuw Vlaams Tijdschrift en wordt een jaar later inspecteur van de Openbare Biblioteken, een job die hij zal uitoefenen tot aan zijn dood.

Zijn werk wordt omschreven als psychologisch, idealiserend en moraliserend alsook een verdedigen van de elementaire waarden van het leven.

De Stille Man werd bekroond met de driejaarlijkse Staatsprijs in 1939.

Varia

Albert Van Hoogenbemt was de grootoom van de Mechelse globetrotter en muzikant Carl Cleves (oorspronkelijke naam Carl Van Hoogenbemt).

Galerij

Externe links

Bronnen

Voetnoten