Acht-Zalighedenstraat

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif An street in Mechelen's beguinage
De Acht-Zalighedenstraat in Mechelen

Bezig met het laden van de kaart...

De Acht-Zalighedenstraat in het Mechelse Groot Begijnhof is het achilderachtige zijstraatje van de Cellebroedersstraat en geeft luttele meters na een rechte hoek uit op de Twaalf-Apostelenstraat. Deze drie straten heetten in de volle middeleeuwen het 'Groenendael'.[1] Een terugblik van bij die hoek biedt een mooie kijk op de Begijnhofkerk.

Van de reeks veelal gerenoveerde conventen of begijnenhuisjes zijn enige vrome namen: ‍'OLV van Scherpenheuvel'‍, ‍'Sint-Carolus Borromeus'‍, ‍'Sint-Franciscus'‍, ‍'Sint-Ignatius'‍, ‍'Jeruzalem'‍, ‍'Sint-Servatius'‍, ‍'Sint-Benedictus'‍, ‍'Sint-Lambertus'‍, ‍'de Engelbewaarder'‍ en het ‍'Convent der Acht Salicheden'‍, dat er op het einde van de 16e eeuw gebouwd werd na de inrichting van het begijnhof binnen de stad en waarnaar de straat genoemd is.[2]

Varia[bewerken]

  • Een gedenksteen aan huisnummer 10 herinnert aan de kunstschilder Albert Geudens (1869-1949) die er veel jaren werkte.

Bronnen[bewerken]

  1. Twaalf-Apostelenstraat – ID: 112133. Inventaris bouwkundig erfgoed. Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Overheid. Nagezien 2018-08-06 (bevat een r teveel in 'Cellebroerdersstraat').
  2. Van Caster, Willem. Namen der straten van Mechelen en korte beschrijving hunner vorige of nog bestaande oude gebouwen. Mechelen (1901). Niet nagezien.

Voetnoten[bewerken]