Victor Scheppers

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Versie door SomeHuman (overleg | bijdragen) op 28 jan 2021 om 02:27 (Tekst vervangen - ". O" door ". O")
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Biography of Victor Scheppers from Mechelen
De Aartsbisschop van Mechelen bezoekt een school van Victor Scheppers

Victor Scheppers, geboren te Mechelen op 25 april 1802 en er overleden op 7 maart 1877, was de stichter van de Congregatie van de broeders van Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid, beter gekend als Broeders van Scheppers.

Biografie[bewerken]

Victor Scheppers was de jongste van vier kinderen in een welgesteld gezin van landeigenaren. Zijn vader was een brouwer. Victor liep school te Mechelen en maakte zijn school af in Aalst. Net als alle jonge mannen van zijn sociale klasse hield hij van het betere leven en kende hij geen armoede.

Sociale omstandigheden

In de 19e eeuw waren de sociale omstandigheden hard voor de rest van de bevolking, waaronder armoede en uitbuiting door de leidende klasse, met kinderarbeid tot gevolg. Maar ook werkdagen van 12 tot 14 uur, zonder sociale rechten, mishandelingen binnen families, alcoholisme, promiscuïteit, criminaliteit, jongerengeweld en wanhoop. In deze klasse was onderwijs gewoonweg niet aanwezig. Victor Scheppers wist, op dat ogenblik, wel wat er allemaal aan de hand was maar had nog geen doelen gesteld in zijn leven. Het was pas na een uitstap naar Parijs, waar hij oa de Boetekapel bezocht, dat hij getroffen werd door een kracht van Genade. Op de leeftijd van 23 jaar besloot hij om priester te worden en hij bekwam dit in 1832.

Kinderen

Kinderarmoede lag hem nauw aan het hart. En omdat in de meeste scholen geld moest betaald worden om onderwijs te krijgen waren de kinderen van de lagere klasse uitgesloten voor elementaire basiseducatie. Dus startte deze zoon van een welgestelde familie met het samenbrengen van kinderen in “ouderlijke huizen”, zoals het Tivolikasteel en In de Swaen op de Grote Markt in Mechelen (en later ook in de Begijnenstraat), waar hij ze leerde lezen en schrijven. In 1835 opende hij een middagschool (lessen werden er ’s middags gegeven) aan werkende kinderen en een zondagschool voor 17-tot 18-jarige jongens in de Begijnenstraat.

Melaan

Het is pas in 1845 wanneer Victor Scheppers een gratis dagschool opstartte in een convent aan de Melaan in Mechelen, wat later een kostschool werd (1851) en nog veel later werd omgebouwd tot het hernieuwde Scheppersinstituut. In 1871 zaten er 300 leerlingen in deze kostschool. De katholieke opvoeding ging, in het Scheppersinstituut, samen met muziekeducatie. De opvoeders creëerden een relaxte atmosfeer en een gevoel van wederzijds vertrouwen, dat werd omschreven als de “Geest van Scheppers”.

Gevangenissen

Naast het gegeven van educatie aan kinderen, bezocht Victor Scheppers geregeld ook gevangenissen (zoals de gevangenis van Vilvoorde) en uit dit ontsproot een congregatie waarvan de leden zich voorhielden om onder deze gevangenen te gaan leven. Deze leden, later bekend als De Broeders van Scheppers, waren getraind in Onderwijs en Gezondheidszorg. Voluit zijn het de Broeders van Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid, en Scheppers stichtte daarnaast Zusters van Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid, waarvan de eerste leden uit een oudere religieuze gemeenschap stamden.

Zetel

In 1839 werd het eerste convent van Victor Scheppers (het oude convent aan de Melaan) gezegend door de Kardinaal. Dit eerste convent had Victor Scheppers aangekocht met geld van de erfenis van zijn vader. Het werd de zetel van zijn nieuwe congregatie en is, tot op de dag van vandaag, nog steeds de zetel van het Schepperscolege in Mechelen.

Titel

De religieuse autoriteiten gaven hem de titel van Kanunnik (Honorary Canon) en in 1856 werd hij aangesteld tot Monseigneur door Paus Pius IX.

Verspreiding

Na zijn dood verspreidde de congregatie van Victor Scheppers zich wereldwijd met oprichtingen in onder andere Canada, Argentinië, Uruguay, Burundi, Rwanda, de Nederlanden en Spanje.

Boek[bewerken]

In 1987 verscheen het naslagwerk "Kennismaking met Mgr. Scheppers - Een open hart voor iedereen", een uitgave van de Broeders van Scheppers Mechelen 1987. Hierin vinden we volgende onderwerpen :

 • Zijn jeugd
 • De lange weg naar het priesterschap
 • Met open hart op weg
 • De Broeders van Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid
 • Gevangene met de gevangenen
 • De scholenstichter
 • Naar de stad van de Paus
 • Naar Engeland
 • De Zusters van Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid
 • Tot elk goed werk bereid
 • Zijn smartelijke ziekte en heilige dood
 • Zijn ongewone faam
 • Voor wie gelooft

Galerij[bewerken]

Filmlinks[bewerken]

Armoede / Scheppers


Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]