Spoorwegmuseum De Mijlpaal

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Versie door 213.224.83.20 (overleg) op 24 sep 2007 om 05:57
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Translation (Short) : Museum of Ancient Trains in Mechelen

Spoorwegmuseum1.jpg

Le Belge en L'Eléphant


Sjabloon:Begin

Beschrijving

Replica

Mechelen is nauw verbonden met de Geschiedenis van het Belgische Spoor. De Eerste Spoorlijn op het Europese Vasteland (na Engeland) liep tussen Mechelen en Brussel. Het Ontstaan en de Ontwikkeling van de Spoorwegen hadden een enorme impact op de Stad, vooral op Sociaal en Economisch Gebied. Het Spoorwegmuseum De Mijlpaal bevindt zich op het Terrein van 't Arsenaal, de Centrale Werkplaatsen van de NMBS, waar de treinen worden hersteld en onderhouden. Het Museumgebouw dateert al van 1835 en is dus zelf getuige geweest van de (prille) ontwikkeling van het Spoor.

Het Museum

Dit Regionale Spoorwegmuseum werd ondergebracht in één van de Oudste Spoorweggebouwen van het Land, een overblijfsel van de allereerste Spoorwegwerkplaatsen. Het schetst het Ontstaan en de Ontwikkeling van de Spoorweg en de Invloed ervan op de Stad. De meeste onderwerpen worden tekstueel belicht : het Vervoer zoals het was voor de Spoorweg zijn intrede deed, de Evolutie in gebruikte Spoorstaven, hoe Mechelen zijn Haven verloor maar er het Spoor voor in de plaats kreeg, het Tijdperk van de Stoomtreinen (1835-1966), de Overgang van Stoom naar Stroom, het ontstaan en de verdere ontwikkeling van de Elektrische Tractie, de voorbije en huidige Geschiedenis van het Arsenaal, enz...

De echte blikvangers zijn echter de Maquettes op ware Grootte van de Stoomlocomotieven Le Belge en L'Eléphant en de Maquette op Schaal 1/1.000 van Mechelen en het Spoor van 1835 over 1885 tot 1935.

De Mijlpaal

Replica

De Mijlpaal op het Koning Albertplein (Vlak voor het Station NMBS van Mechelen) duidt het Eindpunt aan van de Eerste Trein, die reed op het Europese Vasteland tussen Brussel en Mechelen.

Adres/Contact

  • Spoorwegmuseum De Mijlpaal
  • Leuvensesteenweg 30
  • 2800 Mechelen
  • Tel : 015 / 41 65 68

Externe Links

  • ...

Sjabloon:Kaart