Rik Brouwers

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Versie door Gimycko (overleg | bijdragen) op 6 jan 2012 om 19:42 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Translation|Painter from Mechelen}} thumb|250px|<center>'''Binnenkoer Academie en Cultuurcentrum''' '''Rik Brouwers''' werd geb...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Painter from Mechelen
Binnenkoer Academie en Cultuurcentrum

Rik Brouwers werd geboren te Bonheiden in 1904 en overleed te Mechelen in 1978. Rik Brouwers was een kunstschilder, tekenaar, aquarellist en graficus.

Rik Brouwers was de vader van de Mechelse dichter/journalist Jaak Brouwers.

Biografie

Vanaf 1927 woonde Rik Wouters in Mechelen, waar hij les volgde aan de Mechelse academie o.l.v. Jan-Willem Rosier [1] en Gustave Van de Woestyne. In die periode waren, naast Rik Brouwers, ook de Londerzeelse kunstschilder Pieter van Mol, Sander Wijnants, Nand van Itterbeeck en Isidore Mariens leerlingen van Van de Woestyne. [2] Tussen 1945 en 1954 was Rik Brouwers zelf leraar aan de Mechelse academie.

Gustave Van de Woestyne knoopte zijn leerlingen in de oren om een verwant beroep uit te oefenen zodat ze hun artistieke vrijheid konden bewaren. Hierdoor bekwaamde Rik Brouwers zich in verschillende kunstambachten en industriële schildering en kwam hij met zijn tekeningen en schilderijen amper naar buiten. Rik Brouwers’ industrieel spuitlokaal was gevestigd aan de Meysbrug in Mechelen. [3]

Rik Brouwers pikte de dingen, die hij kon gebruiken uit het Kubisme, het Expressionisme en de Abstracte kunst, doch volgde (eigenzinnig) een eigen realiteit. Dit uitte zich in werken met als thema eenvoudige dingen, relaties en de alledaagse en onmiddelijke intimiteit van zijn omgeving. Rik Brouwers ontleende onderwerpen aan de natuur en de Biologische Wetenschappen en gaf zijn werken, door het gebruik van een ongewone gezichtshoek, een fantasie mee, die het realisme doorbrak.

Rik Brouwers was ook gekend voor zijn “vuurtekeningen”. [4]

In 1990 werd het werk van Rik Brouwers samengebracht in het Mechelse Culturele Centrum, wat gepaard ging met de publicatie van een catalogus. N.a.v. deze overzichtstentoonstelling verzorgde zijn zoon Jaak een bijdrage, die Rik Brouwers situeerde. [5]

In 2007 werd er werk tentoongesteld van Rik Brouwers in "GC ’t Blikveld" in Bonheiden. In de tentoonstelling “Weer Thuis – Een kunsthistorische wandeling langs Bonheidense kunstenaars” werd, naast het werk van Rik Brouwers, ook nog werken tentoongesteld van Nand Van Itterbeeck, August Gillé, Jef Jacobs, Wien Bogaert, Marijke Van Kenhove, Frans Magriet, Fernand Verbeeck en Edwig Goyvaerts. [6]

Schilderijen van Rik Brouwers worden nog steeds aangeboden op nationale [7] en internationale veiligen. [8]

Rik Brouwers was een vriend van de Mechelse all-round kunstenaar Jef van Tuerenhout.

Beeldbank

Literatuur

  • ”Rik Brouwers 1904-1978” – Cultureel Centrum Antoon Spinoy – Mechelen – 1989 [9]

Rik Brouwers werd tevens opgenomen in BAS II (Business Art Service) [10] en in “Twee eeuwen signaturen van Belgische kunstenaars” (Uitgeverij Art België).

Externe links

Voetnoten