Patershof (wooncomplex)

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Appartment housing in the city centre of Mechelen

Het Patershof te Mechelen is het tot woonerf omgevormde deel van een voormalig minderbroederscomplex in de buurt Heihoek. Het grenst aan de andere herbestemde delen, namelijk het huidige hotel Martin's Patershof en de nu stedelijke en voor publiek opengestelde Karmelietentuin, en aan de Kroonstraat en de Kromme Elleboogstraat.

Geschiedenis

In 1862 beslistte men om in de aartsbisschoppelijke stad voor de minderbroeders, die aan de Melaan en de Minderbroedersgang gevestigd waren, een nieuw klooster op te richten op gronden die voorheen aan ongeschoeide karmelieten hadden behoord. Een jaar later startte men aan de Karmelietenstraat reeds met de bouw van een voorlopige kapel. Het duurde niet lang of die en de bijhorende behuizing van de kloosterlingen uit hun voegen barstten.

In 1867 werd de knoop doorgehakt voor de bouw aan diezelfde straat van een kerk naar een ontwerp van de Antwerpse architect Paul Stoop. Vier jaar later kon het schip van de kerk ingewijd worden. Nogmaals vier jaar daarop startten de werken aan de kruisbeuken en het klooster. In 1882 werden twee huizen in de Karmelietenstraat ingericht als drukkerij, die een belangrijke rol zou spelen in de Belgische franciskaanse pers.

Tijdens de oorlogsjaren 1914-1918 werden in alle kloosters de beschikbare plaatsen opgeëist voor soldaten. Wijl de kloosterlingen de raad hadden gevolgd naar veiliger oorden te trekken, leden de toren, het dak en de kerkramen de meeste schade. In de '20- en '30-er jaren kregen de minderbroeders een nieuw werkterrein in de arbeiders- en jeugdbewegingen. Tijdens Wereldoorlog II werden ze in Mechelen grotendeels met rust gelaten.

Vanaf 1950 werden de kerk en het klooster opgeknapt. De drukkerij verhuisde, maar moest reeds na enkele jaren de boeken sluiten. Een kloostervleugel werd afgebroken en in 1962 een nieuw provincialaat gebouwd, met ingang via de Kromme Elleboogstraat.

De lokaal als 'de paters' bekende kloostergemeenschap ontkwam niet aan de gevolgen van de secularisering van onze maatschappij. In de jaren ‘90 was het aantal bewoners zodanig teruggelopen, dat de resterende geestelijken elders hun onderkomen zochten.

Woonerf

In oktober 2001 begon IBO aan de werken op wat vanaf dan het Patershof genoemd werd. De stad Mechelen kocht de oude kloostertuin om deze onder de naam Karmelietentuin ter beschikking te kunnen stellen van de buurt.
Patershof Maquette.gif

Het wooncomplex omvat een ondergrondse parking, een nieuwbouw met appartementen, de verbouwing van het klooster tot lofts, eengezinswoningen en appartementen. De naastgelegen kerk doet dienst als hotel Martin's Patershof.

Externe links