Lemmensinstituut

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Versie door 213.224.83.4 (overleg) op 22 nov 2007 om 17:02
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Translation (Short) : Description of the Lemmens Institute, famous for Organ Music and Church Music

http://www.kbr.be/actualites/expos/dossiers/tinel/affiche.jpg

Edgar Tinel


Sjabloon:Begin

Beschrijving

Het Lemmensinstituut werd in 1879 opgericht in Mechelen, de Stad van de Aartsbisschop, waar reeds een Orgel- en Beiaardschool bestond. De Belgische Bisschoppen wilden de Kerkmuziek opwaarderen en deden een beroep op Jacques-Nicolas Lemmens (1823-1881), een Vlaamse Orgelleraar aan het Conservatorium van Brussel.

Later werd Edgar Tinel (1854-1912) directeur. Hij verruimde het Opleidingsmodel van het loutere Orgelspel, Gregoriaanse Muziek en Koormuziek naar Muziektheorie, Koordirectie en Compositie.

In 1968 verhuisde men naar Leuven. In de periode na het Tweede Vaticaans Concilie, waarbij Latijnse Gezangen werden omgezet naar Nederlandstalige Kerkmuziek, speelde het Lemmensinstituut een inspirerende rol. Men zocht ook meer aansluiting bij de Officiële onderwijsstructuur en alzo kon men in 1971 een Kunsthumaniora beginnen. De titel Laureaat van het Lemmensinstituut werd gelijkgesteld met de Eerste Prijs van een Muziekconservatorium.

De Studie van de Kerkmuziek, die in de Wereldse Conservatoria weinig aan bod kwam, kwam op een Hoger Niveau. Anderzijds werd de blik van het Lemmensinstituut verruimd naar Niet-Kerkelijke Muziek. Zo kwam er ook een Lerarenopleiding in de Muziek bij, niet alleen om Muziekleraars op te leiden, maar belangrijker nog om de Muziekpedagogiek een Wetenschappelijke Grondslag te geven.

Edgar Tinel

Edgar (Pierre Joseph) Tinel (27 maart 1854 - 28 oktober 1912) was een Vlaamse pianist en componist. Hij werd geboren in Sinaai-Waas en stierf in Brussel. Na zijn studies aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel bij Brassin (piano) en Gevaert (compositie), startte hij zijn carrière als virtuoos. Snel kwam compositie hiervoor in de plaats. In 1877 kreeg hij de Belgische Prix de Rome voor zijn cantata Klokke Roeland. In 1881 volgde hij Jacques-Nicolas Lemmens op als directeur van het Mechels instituut voor religieuze muziek, het latere Lemmensinstituut. Hij werd aangesteld als inspecteur voor muziekonderricht in 1889 en werd professor aan het Brussels Conservatorium voor contrapunt en fuga in 1896, en directeur aan het einde van 1908.

Varia

In Mechelen is er een Edgar Tinellaan.

Adres/Contact

  • ...

Externe Links