Lange Schipstraat

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Versie door SomeHuman (overleg | bijdragen) op 15 feb 2021 om 05:51 (Tekst vervangen - "==Voetnoten‍==" door "==Voetnoten==")
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif A calm long street and its alleys in the city centre of Mechelen
Wijnen Wemaere-Roosen Lange Schipstraat kalender.jpg
Wijnen Wemaere-Roosen

De Lange Schipstraat te Mechelen volgt op maximaal 40 meter de noordelijke oever van de er zacht zwaaiende Binnendijle. Ze is een der rustigste en overduidelijk de langste van de vijf als ‍'strɘukɘs van dɘ Lein'‍  bekende verbindingen aan de IJzerenleen naar de Bruul. Bij de Hoogbrug ligt ze in het verlengde van de Vismarkt en de Nauwstraat; aan de Fonteinbrug ligt er de toegang tot Pitzemburg en de Kruidtuin tegenover.

Een 13e-eeuwse oorkonde vermeldt de ‍'Scipstrate'‍  en voor Mechelaars blijft de ‍'Schipstraat'‍  steeds die lange, vermits de Korte Schipstraat ondanks haar twintigtal panden een reputatieloze versmallende zijstraat naar de Bruul is, daar verder van de brug uitkomend dan het nog enkele meters kortere onooglijke Lekkernijstraatje met vooral privéparkings en garageboxen.

In de straat[bewerken]

Voorbij een huizenrij waarvan het eerste pand IJzerenleen tot adres heeft en het viertal andere Lange Schipstraat, vormt 45 meter aan zuidzijde onbebouwd gebleven straat een pleintje aan de waterkant, met uitzicht pal op de Zoutwerf en naar rechts toe op de oostzijde van de Hoogbrug. Dit was ooit de 'Groen Vismarkt' naar 'groenvis' zoals mindere kwaliteit (rivier)vis toen genoemd werd.

Even verder is links het private Horlogeriemuseum ‍[1] en na nog een paar huizen geeft een poortgebouw overdag toegang tot de in 2016 geopende Sinte-Mettetuin zodat men een parkwandelingetje van 150 meter en negentig metertjes window shopping  in de Bruul tot op de Botermarkt kan overwegen. Dit stadspark komt ook uit in de 'knik' van het volgende 'straatje van de Leen', de Schaalstraat of in de volksmond het ‍'Sjgaoveigɘrsstrɘukɘ'‍ ('Schouwvegersstraatje'), en middenin de Korte Schipstraat.[2]

Die poort in de Lange Schipstraat met het grote gebouw ernaast, nochtans ononderbroken eigendom van een stedelijke sociale instelling , huisde de toen nog loutere stadspolitie, na haar locatie bij het Stadhuis en tot ze in de Merodestraat kwam. Die medio 19e-eeuwse blok op nummer 25 had het in de Jodenstraat gestichte Sint-Jozefsweeshuis gediend. Daar net nevens is op nummer 27 het Sociaal Huis en op de hoek met de Korte Schipstraat sinds 1969 het rustoord De Pelikaan, beide eveneens van het OCMW Mechelen en eerder —‍  ten behoeve van het uit de Putterij (Hanswijkstraat) stammende Sint-Heilwichgodshuis voor jongeren —‍  sinds 1876 van het Bestuur der Burgerlijke Godshuizen. Het 15e- of 16e-eeuwse pand had tussen privé-eigenaars in tot ursulinenklooster gediend.[3]

Vanuit de Dijle dwarste het tot 1840 open vlietje de Gracht de straat onder het 'Kiekenbrugske', met traject temidden de enige twee zijstraatjes (en daar al ruim een eeuw eerder overdekte zijtak die onder de Korte Schipstraat door naar de flauwe 'knik' in vier 'straatjes van de Leen' gaat). Tenslotte eindigt honderdveertig meter voorbij het Lekkernijstraatje aan de overzijde het bebouwde deel. Ook daar krijgt men aan de van een reling voorziene rivierkaai uitzicht op en ditmaal na amper 30 meter tevens directe toegang tot een historische brug.

Varia[bewerken]

  • In april 2016 bracht het Sociaal Huis uit de Lange Schipstraat, op vraag van Samenlevingsopbouw en het Kansarmoede Netwerk Mechelen, de Sociale Gids voor Mechelen uit.[4]

Galerij[bewerken]

Filmlinks[bewerken]

Horlogeriemuseum Mechelen


Externe links[bewerken]

Zie ook Bronnen.

Bronnen[bewerken]

  1. Horlogeriemuseum & Klokkenkliniek. Horlogeriemuseum bvba Opdebeeck. Nagezien 2019-01-27.
  2. Sinte-Mettetuin. Stad Mechelen. Nagezien 2019-01-27.
  3. Ursulinenklooster [ID: 50527]. Inventaris bouwkundig erfgoed. Onroerend Erfgoed (Vlaamse Overheid). Nagezien 2019-01-27.
  4. Sillis, Marijn. Sociale gids brengt Mechels welzijnslandschap in kaart. Gazet van Antwerpen, regio Mechelen (2016-04-28) Nagezien 2019-01-27.

Voetnoten[bewerken]