Kanunnik De Decker

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Versie door Gimycko (overleg | bijdragen) op 1 mrt 2008 om 18:14
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Kanunnikdedecker.jpg

Kanunnik de Decker (...-30 December 1893) was een Mechelse geestelijke


Translation Sjabloon:Begin

Beschrijving

Kanunnik de Decker stamde uit een welstellende familie. Hij richtte de Congregatie De Decker op in 1870. Deze congregatie heeft in de periode van 1845 tot aan de eerste wereldoorlog een belangrijke rol gespeeld in de opvoeding van de kleine man.

Biografie

In 1813 werd Edmond Lucien De Decker in Brussel geboren en in 1842 werd hij tot priester gewijd en als leraar benoemd aan het college In den Bruel (thans Atheneum) . In 1845 werd hij prof aan het Mechels Groot Seminarie en in 1857 volgde zijn aanstelling tot Geestelijk Bestuurder' van de Arme Claren.

In 1862 werd de man Kanunnnik-Titularis en zelfs Aartsdiaken van het Metropolitaans Kapittel. Hij verzamelde ook de nodige fondsen voor de bouw van een eigen kapel en lokalen voor de door hem opgerichte congregatie.

Op 25 sept. 1892 werd het Gouden Priesterjubileum van de Kanunnik gevierd. Maar hij kon de feestelijkheden maar gedeeltelijk bijwonen doordat hij plots door een beroerte werd getroffen.

In 1906 werd aan het lokaal van de Congregatie een gedenksteen ingehuldigd met zijn portret en het opschrift "Aan den grooten volksvriend Kanunnik De Decker" van beeldhouwer Hendrik Van Perck.

Externe Links

  • ...