Kanunnik De Decker

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Versie door SomeHuman (overleg | bijdragen) op 20 jan 2021 om 00:24 (Tekst vervangen - "px|<div style="text-align:center;">" door "px|<div>")
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Canon from Mechelen
Oude plakaat

Edmon Lucien De Decker werd geboren in Brussel in 1813 en overleed te Mechelen op 30 december 1893. Kanunnik de Decker was een Mechelse geestelijke.

Biografie

Kanunnik De Decker stamde uit een welstellende familie. In 1842 werd hij tot priester gewijd en als leraar benoemd aan het college "In den Bruel" (thans Atheneum). In 1845 werd hij prof aan het Mechels Groot-Seminarie en in 1857 volgde zijn aanstelling tot Geestelijk Bestuurder van de arme claren.

In 1862 werd de man titulair kanunnik en zelfs aartsdiaken van het metropolitaans kapittel. Hij verzamelde de nodige fondsen voor de bouw van een eigen kapel en lokalen voor de door hem opgerichte "Congregatie De Decker". Deze congregatie speelde in de periode van 1845 tot aan de eerste wereldoorlog een belangrijke rol in de opvoeding van de kleine man.

Op 25 september 1892 werd het gouden priesterjubileum van de kanunnik gevierd. Maar Edmon De Decker kon de feestelijkheden maar gedeeltelijk bijwonen omdat hij plots door een beroerte werd getroffen.

In 1906 werd aan het lokaal van de Congregatie een gedenksteen ingehuldigd met zijn portret en het opschrift "Aan den grooten volksvriend Kanunnik De Decker" van beeldhouwer Hendrik van Perck.